Saturday, 29 December 2012

SINGAPORE: USS

SINGAPORE TRIP: DAY 1


Bila sebut pasal Singapore sekarang nie mesti terlintas difikiran kita “Universal Studio”…..ehehehe yes..nie antara tempat yang wajib pegi kalau sampai di Singapore selain dari berjalan di Bugis Street, Orchard Road, Little India dan bergambar di sekitar Merlion, Esplanade dan Marina Bay..

Memandangkan ni family trip..jadi hotel haruslah dekat dengan tempat yang nak pergi kan…so Hardrock Hotel menjadi pilihan untuk 3 hari 2 malam..(amik jer package yg ade kat Matta Fair and the package include in dgn USS entry tickets) …



Hah..nak adventure punya pasal kitrg ambil bus express dari Kluang ke Johor Bahru dan ambil bus Transtar Coach utk cross border service…bus no. TS8 boleh naik di Kotaraya II Terminal yang terletak berhampiran Plaza Kotaraya dan City Square. Tambangnya  RM5 utk dewasa dan kanak-kanak, RM2.50.




<anak2 excited nak naik bus..adik Aqilah first time ok naik bus.....Actually kitrg kena turun naik bus di imigresen sebanyak 2x untuk pemeriksaan passport….. 



Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam untuk sampai di Resort World Sentosa (RWS)…..(1 jam jer sbb kena tunggu bus masa kat imigresen..haih) . Actually terminal bus RWS ni terletak betul2 di lower ground Universal Studio (USS)..so naik escalator jer dah sampai..yeayy!!!


<sampai2 aje sempat bergambar di sekitar USS…>



Hardrock Hotel ade bagi ticket free utk naik Sentosa Express for 3 days untuk ke town yang turun di Level 3 VivoCity (Sentosa Express)…kat sini bole guna subway interchange MRT & LRT ….bila ckp pasal subway interchange nie..di Singapura ok lagi tak berselirat macam di Korea..Cuma ade 7 line sahaja..so kalau bawak budak2 tu just nice… takde la penat sgt…



Hah bukan itu sahaja…. meals voucher untuk makan di Malaysian Food Street juga diberi free…heheheh okla tuh kan…so bole la buat lunch untuk hari nie….


<gambar di sekitar Malaysian Food Street> 
actually dalam food court tu ade 2-3 jer kot restaurant yang Halal…





Sentosa Express cuma ade 4 station sahaja iaitu Sentosa Station – Waterfront Station – Imbiah Station – Beach Station. Jadi kalau nak jalan2 disekitar Sentosa Island kita bole guna jer Sentosa Express nie…senang …takyah nak menapak… ngeee…



 <gambar di Sentosa Station> 
Sempat la gak kakak Faqihah berposing…pantang tgk camera, spontan je tuh!!….



SINGAPORE TRIP: DAY 2

Hari nie kitrg akan spend time seharian di dalam USS…walaupun weekdays namun pengunjung yang datang boleh tahan ramainya....tapi tak seramai weekend ok…so kalau nak main ride and taknak beratur panjang better uols pegi weekdays instead of weekend…

<bergambar di sekitar USS lagi>


<gambo di pintu masuk…lama gak nunggu tau..10:30pg baru bukak…>





                                     <model2 cilik yang tak jemu2 berposing..pantang nengok camera!!>


Cuaca agak baik hari nie…jadi sambil berjalan santai….banyak gak snap gambar….nak focus main ride adik Aqilah belum cukup tinggi lagi…..so kakak nya saje la yang agak enjoy especially naik ride transformer…mmg terbaik la..3D…kakak naik 2x sebab teman Papa, pastu teman Mama plak…hehehehe




                                        <sempat mengabadikan gambo dgn Optimus Prime…>


Antara ride yang adik Aqila bole naik….

Welcome to Far Far Away…


Bergambar dengan princess antara perkara yang wajib bagi my 2 girls nih…



Thumbs up!!

Adik lepas naik dragon ride nie…ala2 dragon ride kat Genting…ok not bad!!

Oppsss…kena beratur nak amik gambo nie…



 Bila dah petang baru byk movie character yang keluar….

<we love u Hershey’s!!>

Lebih kurang jam 4pm, we all keluar dari USS…now nak sambung jalan kat S’pore City plak….memandangkan penat pusing satu USS..so kitrg ambil taxi je dari Hardrock ke town…


 bergambar di waterfront area Marina Bay Sands….


<Esplanade…>

Berjalan punya berjalan…sampai di Lau Pa Sat…so kitrg makan mlm di sini…adela beberapa stall Halal..



SINGAPORE TRIP: DAY 3

Ok..dah last day dah!!... nak jalan2 lagi kat town…kali nie pagi2 lagi dah keluar naik Sentosa Express…transit naik MRT ke Ochard Road…





Dari Orchard ke Little India…macam2 ada…Lembu Road, Kerbau Road…hehehehe




As recommended bila sampai di S’pore nie kena singgah Mustafa Centre…erm okla tapi kitrg tak beli ape pun…actually kat sini mcm ala2 Mydin shj…ade jual coklat, barangan elektrik dan pelbagai barang keperluan…

Dari Little India, kitrg ke Arab Street plak…sambil berjalan sempat gak snap beberapa pic bangunan nie…

Actually di Arab street nie, kitrg nak cari murtabak S’pore….hah betul2 depan Masjid Sultan nie


Tadaaa…restaurant Zam Zam….memang terbaikla…sangat murah (jgn convert to RM)


Setelah kenyang, kitrg singgah di Bugis Street…cuci mata lagi ok!!….


Sebelum balik, sempat menjamu selera roti canai di Malaysian Food Street….kitrg kena naik bus semula kat terminal yang sama untuk balik ke Kluang….


Adik untuk kali keduanya naik bus…seronoknya dia!!hehehhe perjalanan balik ke Kluang lebih pantas sebab kali nie naik bus express Five-Star terus direct melalui highway baru dari S’pore ke JB menuju ke Kluang….lain kali naik bus express je..takyah naik bus lompat2..leceh…tapi kalau kita tak cuba tak tahu….sedikit sebanyak bagi pengalaman skit kat budak2 nie yang tak pernah naik bus!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...