Friday, 19 October 2012

Perkongsian Rohani


Jom kita hayati skit Tips Murah Rezeki yang dikongsikan oleh Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamod…….mudah-mudahan kita dipermudahkanNya dalam segala urusan harian, diberkati dan dirahmatiNya….InsyaAllah…

1.       Membantu penuntut
2.       Membantu golongan miskin
3.       Hijrah cari pendapatan ke tempat lain
4.       Ingat sentiasa Allah
5.       Memperbanyakkan doa
6.       Bersyukur atas nikmat
7.       Bersungguh melakukan perkara yang harus
8.       Melibatkan diri dalam perniagaan
9.       Bersedekah secara istikamah
10.   Menjalin hubungan silaturrahim
11.   Mengerjakan Haji dan Umrah
12.   Taqwa kepada Allah
13.   Beribadah kepada Allah dengan sebenarnya
14.   Istighfar dan bertaubat
15.   Tawakkal dan usaha seiringan

Hah yang nie  plak perkongsian dari “Mari Berkongsi Ilmu” FB…..10 Surah dalam Al-Quran dapat mencegah 10 perkara:-



1.       Surah Al-Fatihah – Mencegah kemarahan Allah
2.       Surah Yasin – Mencegah kehausan di hari Kiamat
3.       Surah Ad-Dukhan – Mencegah kesusahan di hari Kiamat
4.       Surah Waqi’ah – Mencegah kefakiran
5.       Surah Al-Mulk – Mencegah siksa kubur
6.       Surah Al-Kautsar – Mencegah permusuhan
7.       Surah Al-Kafirun – Mencegah kekufuran ketika cabut roh
8.       Surah Al-Ikhlas – Mencegah kemunafikan
9.       Surah Al-Falak – Mencegah iri hati seseorang
10.   Surah An-Nas – Mencegah was-was

      Selamat beramal….;)

Monday, 8 October 2012

KOREA: PART 6 SEOUL CITY TOUR


Last day tour di Korea…esok pagi2 dah nak kena balik dah….so kitrg just gunakan perkhidmatan Mr Jae (owner Ines Inn) sahaja utk dapatkan Airport Taxi (maklumla berat beg dah bertambah..takan nak angkut turun bukit, naik tangga plak kan…heheheh mau tak sampai airport nanti!!)……just bgtau pukul berapa taxi tu kena sampai depan Ines Inn…then bayar KRW90,000 utk satu taxi dekat driver tu…nanti dekat toll ke Incheon airport tu kena bayar another KRW7,000….so total divide by 3 cuma lebih kurang KRW33,000 seorang ok….

Hari ke-enam ni la baru kitrg nak jalan santai sambil shopping souvenir utk bawak balik M’sia….so kena keluar awal pagi ok..nanti tak cukup masa plak..hehehehehe

Memandangkan ade 2 lagi palaces yang kitorg tak pi…..so hari ni la baru ade masa… Gyeongbokgung Palace and Deoksugung Palace yang terletak betul2 di tengah2 Seoul city tu…dekat dgn bus yang kitrg nak ambil iaitu Seoul City Tour bus…so pagi2 sblum jam 8am lagi kitrg dah sampai..over kan!! Palace plak bukak kul 9am..so ade sejam la kitrg menapak di sekitar situ…

 palace lum bukak lagi ok!!

posing la dulu <bergambar depan Deoksugung Palace>

 Deoksugung Palace ni agak kecil berbanding yang lain…so kitrg pk xmasuk pun takpe…dalam kepala kitrg anggapla design palace kat dlm tu sama mcm other palaces..eheheheh…so kitrg pun jalan ke Gyeongbokgung Palace…which is the biggest among the palaces..Seoul’s oldest royal palace..…ni kitrg anggap mcm HQ dia la…so wajib pegi n wajib tengok “Changing of guard ceremony”…



 <gambar di sekitar Gyeongbokgung Palaces>


 <“Changing of guard ceremony”>





Walaupun dikerumuni…namun guard ni tetap tabah berdiri tanpa bergerak seinci pun…ehehehehe




Ok selesai shj menyaksikan ceremony tu..kitrg pun bergerak ke tempat utk naik bus Seoul City Tour…saat yang dinanti2 kan…shopping!!...antara yang bagusnya City Circulation course nie…bus akan lalu di 26 station..so senang bagi pelancong untuk turun di mana-mana stesen dan boleh ambil next bas (30 minit selang antara bas) untuk bergerak ke perhentian seterusnya…..jadi cepat skit pergerakan kitorg instead of naik MRT yang kena turun naik tangga…haih mintak selisih lagi ok….

Bole refer laman web nie utk City Circulation course :

So kitorg plan nak pi Nandaemun Market, Myeongdong, Namsangol Korean Town and Dondaemun Market…..

First kitorg turun di Nandaemun Market..mission utk membeli brooch and souvenir….so turun2 saje dari bus kitrg kena lintas utk  ke sana…nampak tak bangunan Lottecard tu? 


Ermm bangunan ni la yg jadi pedoman kitorg utk balik semula ke bus stop tadi…





<macam nie la keadaan di Nandaemun market…agak padat dengan kedai2 dan tidak kurang juga dengan manusia yang datang….pergh macam mana nak balik nie? Bole sesat ok kalau mata xcekap…

kebanyakan info I dapat dari website nie “all about South Korea”..sangat2 informative.. TQ kepada mereka yang member banyak info and tips2…http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=644742

So Brooch murah dekat sinià Bangunan name e- Lengdang, level 2 - area Namdaemun Gate 5 ….bole refer sini http://mforum4.cari.com.my/viewthread.php?tid=625476&extra=page%3D1&page=68  --> tengok post #1687 ... agak2 kalau sesat, bleh mintak tolong diorang tunjukkan bangunan nih

Gambar pintu masuk e-Lengdang:

Seperti biasa..kitorg menggunakan skill tawar menawar yang ade..walaupun ahjumma yg jual tu xbape nak reti ckp English..tapi dengan ade nya calculator kami bole berkomunikasi dgn baik utk menawar..ehehehehe.. berjaya ok membawa pulang brooch2 pilihan hati dengan harga yang sangat2 memuaskan!!..kitorg budget mesti KRW5,000 ke bawah…so dapatla dlm range KRW3,000 – KRW4,000 mengikut size and design batu…pening ahjumma yang jual tu hehehehe…

Sebelum balik..sempat kitorg beli souvenir i.e fridge magnet, keychain and selendang….so far semua target dah dibeli…so ok la tu kan…

Next to Myeongdong…kitorg turun dari bus betul2 depan Uniqlo


Myeong-dong adalah salah satu tempat yang paling sibuk di Seoul dan ianya antara destinasi membeli-belah utama di Korea. Menurut website visitkorea, lebih daripada 1 juta pembeli melalui kawasan ini setiap hari. Patutla…see

<dipenuhi dengan lautan manusia dengan pelbagai fesyen and trend…dan yang paling best skali berjalan sambil berlatar belakangkan lagu “oppa gangnam style!!”… rata2 pasang lagu tu…>





Di Myeongdong nie bukan utk shopping ok utk menikmati satu lagi Korean cuisine..kalau kat M’sia kita panggil nasi goreng heheheh so kira ni nasi goreng ala Korea la pulak… di mana? Yoogane…ada berani??




Hah macam mana nak pi? Ni source for uols yang I dapat from website mentioned before….
Direction: Myeondong Station exit #7 ... jalan straight sikit sampai main road myeongdong tu... nampak Migliore kat belah kiri.. jalan sampai junction yg ade Nature Republic besar kat belah kiri...

 <nampak tak.. Nature Republic …i snap pic utk visualize>

then turn right .. jalan straight sampai first junction belah kiri... masuk junction belah kiri tu...jalan sket, nanti nampak kedai ni kat belah kiri... signboard kaler kuning + orange ... ade gambar ayam kat signboard tu...ada tulisan Yoogane tak?..hah kalau ade dah sampai….

Menu nya.. cholpan poggembab (nasi goreng) / ingredient: nasi putih,seafood,sedikit sayur, kochujang,kimchi, bijan, minyak bijan, butter untuk menggoreng…dapat side dish: buchim (tepung gandum+kimchi) and Harganya cuma KRW 5,000 won perhead...murahkan??



<before jadi cholpan poggembab>

 <ade org yang tolong masak depan kita ok!!>



<tadaa…dah siap>

 <sedia utk di makan nyum nyum…>

Perut pun dah kenyang…balik semula ke bus stop tadi and turun di next target station Namsangol Korean Town…kat sini actually bole sewa Hanbok and bergambar...mengikut sumber harga nya cuma KRW3,000 shj….





<gambar sekitar Namsangol Hanok village>

tapi nasib tak menyebelahi kitorg…ade “private wedding event” la plak…so kitrg tak dibenarkan masuk…so naikla bus balik utk ke next destinasi iaitu Dondaemun Market…


<gambar dlm bus yang sempat I snap>






Di Dondaemun Market ni…kitrg sempat beli kain cotton Korea..tapi tak banyak pilihan pun…nak cari Korean Silk bunga2 yang bole buat baju kurung tapi tak jumpa…bila tanya2 yang ade cuma Korean Silk utk buat Hanbok sahaja…..dekat tingkat bawah Dondaemun Shopping centre..kitorg sempat beli set sudu & chopstick Korea…sudu dia memang unik..panjang giteww..senang nak suap anak makan nanti!! Heheheheh

Dari Dondaemun station kitrg balik terus ke Itaewon..tak naik bus dah coz malas nak patah balik….then sambung shopping di Itaewon street plak…top up yang mana lum beli lagi..hehehhehe malam packing then esoknya sebaik lepas subuh Airport taxi sampai….oh no!! dah abis dah...eheheheh….hopefully sapa2 yang plan nak pi Korea tu leh refer info skit2 dari blog nie ek…..


<gambo kat Incheon Airport>

Sunday, 7 October 2012

KOREA: PART 5 BANDAR ITAEWON



Our itinery seterusnya ialah menjelajah Bandar Itaewon.. dan yang paling wajib pergi ialah Seoul Central Masjid …di Itaewon terdapat banyak restoran yang menyajikan hidangan antarabangsa yang ditemui di kawasan ini termasuk masakan dari India, Pakistan, Mesir, Turki, Thailand, dan Mexico… kalau kita of coz la focus kat “Halal Food” kan….so Muree Korea Muslim Food menjadi pilihan….yela sampai di Korea mesti kita nak rasa makanan Korea yang tentunya halal kan??.....


Sebaik keluar dari subway..cari Hamilton Hotel and Mr Kebab (dua2 berhadapan je dgn main road)…sekiranya Mr Kebab di kanan so ambil kanan sebaik jumpa simpang tiga…naikla bukit tu ek…

 <ni gambo bukit yang nak kena naik>

<Di sebelah kiri ade kedai mart ni>…

dalam mart nie kitrg explore ade banyak barang runcit and mostly halal..even Brahims pun ade…maggie xperasan la plak…hehehe beza nya cuma harga je..so pk2 kan la ek… better uols bawak dari M’sia coz harga kat sini kompemla mahal sbb dlm KRW….tapi kalau emergency tu kat sinila tempatnya kalau nak beli….

So jalan ke depan skit then ade satu simpang…ambil kiri naik bukit lagi..ehehehe nak makan punya pasal ok lupakan jela pasal “penat & bukit”….sbelah kiri tu uols akan jumpa restaurant Siti Sarah


.ni untuk sape2 yang xbole berpisah dengan nasi dan kuah lemak bolehla makan di sini ek..restaurant yang menyediakan masakan Melayu….

ke depan lagi dah sampai di Muree Korea Muslim Food sbelah kanan…tadaaaaa…




<gambo restaurant Muree>


Inilah menu2 yang kitrg order lebih kurang KRW12,000 per pax la kalau kongsi2..sbb nak rasa semua kan!!….

 <kimchi>
 <beef bulgogi> 


<bibimbap>

Dah kenyang perut barulala senang hati nak menapak lagi eheheheh…Actually jalan nie juga la nak ke Masjid Itaewon tu..just jalan terus naik bukit skit je lagi..




pandang atas dah bole nampak kubah masjid dah..


<pintu gerbang sebelum masuk masjid Itaewon>

Dah masuk dalam..pun kena naik bukit yang agak curam ok..hehehehe.. solat..solat…

 <gambar persekitaran masjid>


 <cer teka buah ape nie??>




<gambo >Sejuk mata memandang bila tengok uncle2 Korea nie…masa nie depa baru je solat Asar…berkumpul..borak ape tu tak tau la ekk….



<antara mereka yang berminat utk mendengar explanation daripada pihak urusan masjid>


Ade sekumpulan remaja Korea yang turut sama melawat Masjid Itaewon…diorg pun nak bergambar ngan tourist yang pakai tudung nie…hehehehehe peace!!!
Kalau tengok btul2..ade 3 org pakai skirt labuh tuh…..actually depa ni pakai seluaq & skirt pendek…..memandangkan dah berada di sekitar kawasan masjid..jd depa kenala menutup aurat…


<dlm ni ade disediakan pakaian utk menutup aurat>

So complete la mission kami hari ini tour around Nami island and melawat Masjid Itaewon…jadi on d way back to Ines Inn…sempat la kitrg bershopping sakan di sepanjang jalan berdekatan dgn Itaewon subway…


sambil lalu sambil tawar harga yang penjual bole bagi…..so kitrg sempat beli T-shirt “I love Korea”, “Hardrock Seoul” and beberapa T-shirt Korea untuk souvenir… ade sempat gak grab 2 topi leather utk En Hubby ……tips nak dapat harga murah ialah cari uncle2 penjual yang nampak muka innocent je…hehehehe memang bole dapat murah berbanding dgn uncle muka garang…ngeee….;)

Actually di Itaewon ni boleh beli “High quality leather products in Korea” at reasonable prices ok…so memang dah allocate siap2 dah budget utk Jacket kulit….heheheh cuma kena pandai tawar pada harga yang berpatutan shj….


<sempat bergambar dengan Mrs Park nie…penat dia melayan kitrg duk bargain harga jacket kulit dia…akhirnya dia tewas dan terpaksa menerima dgn redha akan harga diskaun yang kitrg mintak..heheheheh (walaupun actually dah untung dah tu… malas nak layan)………

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar hari nie……



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...