Friday, 14 June 2013

Simple Mushroom Soup

Kali ini jom kita cuba masak mushroom soup. Resepi yang agak simple, mudah dan sedap, sesuai untuk budak-budak yang suka makan! Masa yang diambil untuk masak cuma 15-20 minit sahaja.

Bahan:-

  1. Mushroom (saya gunakan mushroom white button & mushroom Swiss brown) sahaja ingin mencuba gabungan 2 mushroom ni nak tahu macam mana rasanya…;)
  2. Thickened Cream (kalau xjumpa bole guna Cooking Cream..)
  3. Bawang besar (kuning)
  4. Mixed herb (saya gunakan Garlic & Herb)
  5. Air rebusan ayam (chicken stock) tak pun guna kiub Knorr tu pun boleh!
  6. Butter (or Planta Soft , margarine etc)
  7. Cendawan butang (yang dipotong nipis sebagai tambahan)






Cara-caranya:-


Mudah sahaja, macam biasak panaskan butter dan masukkan bawang kuning yang dipotong dadu. Berapa biji bawang tu agak-agaklah ya mengikut banyak mana sesuai untuk mushroom yang digunakan.



Kemudian masukkan mixed herb tadi mengikut citarasa masing-masing.

Setelah agak masak bawang kuning tadi barulah masukkan mushroom white button & mushroom Swiss brown tadi yang dipotong nipis-nipis.

Masak hingga agak-agak garing ya!
  
Masukkan air rebusan ayam tadi. Dan kacau sehingga sebati sehingga agak-agak masak dan bolehlah tutup api. Sejukkan atau nak terus masuk blender pun boleh.



Kisar sampai halus. Tak perlu tambah air lagi sebab bahan yang dimasak tadi sudah cukup untuk dikisar terus.


 Selepas dikisar, masukkan semula ke dalam periuk untuk dimasak bersama Thickened Cream. Sebelum tu sebagai tambahan masukkan cendawan butang yang dihiris halus. Jika perlu ok…kalau tak mahu pun tidak mengapa…..pilihan masing-masing.




Kacau sehingga sebati dan agak-agak masak. Dan bolehla dihidang untuk anak-anak!!













No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...