Saturday, 1 June 2013

Yuzu Restaurant


Apakah itu Yuzu? From Wikipedia, Yuzu ialah sejenis buah citrus, dalam bahasa Korea disebut Yuja and dalam bahasa China pula yòuzi. Actually buah ni berasal dari Asia Timur. Buahnya nampak seperti buah grapefruit tetapi bersaiz kecil dengan kulit yang tidak sekata. Warnanya sama ada kuning atau hijau. Buah Yuzu ni actually sangat wangi dan sangat comel….



Bebalik semula pasal Yuzu Restaurant nie yang terletak di Suria KLCC…sekali cuba pasti nak datang lagi….best dan sedap!! Kenapa suka cakap tentang makan? Sebab I suka makan..heheheheh ala nama pun blog so sukati la nak tulih apa pun…taknak baca ya udah tutup aja……memandangkan zaman sekarang nie pun dipanggil “information overload” atau dikenali sebagai “infobesity” – dalam konteks ni I relate kan dengan new era of globalization di mana pertambahannya penggunaan internet untuk menghasilkan atau menggunakan data atau information. Hah jadi…ada aku kisah?? Heheheh…apa2 aje la

Apa-apa pun thanks Papa sebab belanja makan!!


Jom tengok apa yang ada di Yuzu Restaurant nie…hehehehe suka3!!!
Kemas dan teratur…sangat selesa untuk dining…


 <Madagascar vanilla Milkshake>


 <Lemon Green Tea with honey>

Appetizer..Hokkaido Ika Geso…sotong Hokkaido yang disalut dengan egg yolk dan butter….macam ala2 butter prawn la nie…cuma yang ni sotong.


Hidangan utama yang dipilih ialah hidangan Gohan (cooked riced)…ala tekak Melayu la dikatakan…
Ni dia…Hotate Tama Don…atau nama melayunya nasi yang berlauk scallop dan telur…heheheheh
Macam biasa..masakan Japanese nie memang tak ada perisa tambahan...semuanya soy based…jadi rasanya nasi kicap….hehehehe sedap!! Menu ni dihidang dengan sup Miso dan juga jeruk…rasa lobak putih kot…




Yang paling best sekali..Chawan Mushi…a traditional Japanese egg dish… ianya dihidang dalam cawan yang seramik yang comel. Actually Chawan Mushi nie campuran sup dan telur yang dipukul dan kemudiannya dikukus sempurna…hehehehe sedap beb..tapi kalau sapa2 yang allergy dengan product berasaskan telur macam egg tart ke…pudding caramel ke…better done sebab ia seangkatan ok…..adios!!




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...