Saturday, 28 September 2013

Port Dickson: Grand Lexis


Dari Melaka kita ke Port Dickson, Negeri Sembilan….hah bila sebut pasal Port Dickson sure terbayang Grand Lexis yang ade private pool dalam bilik tuh….. memang sudah menjadi trend skarang, org post gambar kat FB bawak anak2 mandi kolam……


Masa kitrg pergi nie Grand Lexis belum lagi glamor…even belum ada promotion kat Matta Fair lagi tau…..but now dah 2 tahun berturut2 Grand Lexis buat promotion di Matta Fair…..harga? competitive la coz sekarang kan semuanya dah naik…apa jek yang taknaik? Rasanya gaji jek yang lambat naik….yang lain tu wow terbabooommmm!!

Tapi nak wat cane kan…family come first…tujuan bawak anak2 nie saje nak bagi diorg exposure dan tambah experience supaya diorg nie nanti lebih creative dan membesar dgn cemerlang gemilang dan terbilang….betul tau tak tipu nie hehehe mentang2 dah pergi course “How to Raise Happy & Creative Children” by Teoh Poh Yew……kenal ke? Hah dia nie la international trainer dalam bidang creativity, maths, education and training of trainer’s programme. Kalau tak caye cer layari skit website nie   http://www.creativewizard.com.my/

Ok berbalik semula ke Grand Lexis tadi nie….Premium Pool Villa – Hot Deal menjadi pilihan kami dengan diskaun 25% lagi ok….so berbaloi la pergi….

Premium Pool Villa
Ruang dalam bilik
Pandangan dari kolam
Pandangan dari ruang bilik

 Bilik Premium Pool Villa nie sangat luas dan dilengkapi dengan 2 queen bedded……




Kedalaman pool hanya 4 feet sahaja ek jadi agak selamat kalau kita yang dewasa mengawasi anak2 mandi……siap ade pelampung 2 bijik size dewasa….so kalau ade budak2 better bawak siap2 mengikut kesesuaian size anak kita jadi senangla nak handle….apa yang penting ialah keselesaan dan keselamatan…yelah nama pun private pool so kalau nak berenang kuak lentang ke, terjun gaya bebas ke hah sukati ngko la ek janji apa2  sendiri tanggung lor….



Adik dan kakak yang berendam sakan sampai takmo naik2…cakap jek…kuak lentang, gaya bebas, kuak kupu2 dah macam2 gaya dah…sib baik tak de yang buat acara renang berirama…….

Kakak dengan kuak kupu-kupu
Adik dengan kuak lentang...excited nya dia!!!


Waktu petang bole jalan2 disekitar perkampungan air nie….ade anjung tinjau untuk menikmati sunset/sunrise view nie….
Sunset view

Ni waktu sunrise….

Kalau nak spend time weekend dengan family  cukup jek 2 hari 1 malam …tapi kalau nak lebih boleh aje…….budak2 nie pantang jek nak duk lama2 tau… maklumla pagi kolam, tghari kolam, ptg kolam tu pun sib baik malam mama ko xbagi kalau idak sure terjun nya……. ”kecik lagi ek Kakak, Adik…nanti kalau dah besar nak mandi lama2 mandila…mama tak kisah!! Sat gi balik selsema sapa yang susah?” …Papa ko gak yang susah… yela budak2 nie manja ngan Papa..apa2 jek mintak ngan Papa…bangun malam nak susu Papa buat…..mandi nak Papa…itu nak Papa…ini nak Papa buat…so Mama terpaksa surrender…k bye!! ;)



Mandi sampai kecut2 tangan!!
Hah ni lagi sorang...gigil2 dah tu...nak peace gak!!..

Hah apa lagi…how to raise happy & creative children??? Bawak2 la anak2 tu bercuti at least they have something in their memories….poyo kanzzz alasan jek tuh!! Hahahah peace!!



Friday, 27 September 2013

KoRyo-Won Korean Restaurant


 Jalan-jalan Jom Makan!!….kali ni nak merasa Korean cuisine pulak…walaupun dah merasa pure Kimchi masa kat Korea haritu dan Polkembab yang best tu, teringin la plak nak merasa kat KoRyo-Won yang terletak di KLCC di tingkat 4 (418-419)…..


Kali nie memandangkan makan berdua jek ngan Papa so order pun menu yang biasa2 aje no variety…kalau ade anak2 tu bolehla nak fancy2 skit…ehehehe alasan ek…

So menu yang menjadi pilihan ialah Seafood Fried Rice yang dihidangkan bersama Kimchi, sayur Bayam, Taugeh, Cili Hijau, Soup, kacang & ikan bilis goreng…..




Nampak sedap…tapi rasanya agak kureng sbb nasinya agak masin sedikit…menu dah cantik dah tapi maybe chef dia penat kot so kalau nak bagi 5 bintang….we all bagi cuma 2.5 bintang jela…I sensitip skit kalau makanan masin2 nie…maklumla dah well trained by Papa..masakan semua mesti letak garam skit jek..ala2 makanan kat spital tu hah…hah memang failed le kalau bagi kami yang rating….…tapi apa2 pun mungkin sebenarnya nasi nie sedap cuma kitrg nie jek yang allergic ngan masin2 nie……


See…udangnya agak comel…kalau dapat ngan Chef Joe (Master chef nie sure kena nya….kata Seafood Fried Rice tapi nie dah macam Seafood Fried Rice ala comel dah nie….kui kui kui….) tapi masin2 pun…nasi tetap habis ok…..rezeki jangan dibuang2 tak baik……kalau dulu masa kecik2 mak selalu pesan…”nasi kena abiskan tau nanti kalau tak abis nasi nangis”

Haemul Pajeon...cedapppp!!
Menu seterusnya Haemul Pajeon or seafood pancake….hah ni memang tip top…kalau bagi I satu pinggan ni boleh abiskan sorang tau……tapi kena cover2 la kan kena ingat org belakang…kang Papa ckp “ kata nak diet…ni bukan diet namanya nie…”  hah tak ke naya tu…..ihik ihik..

Nak zoom lagi...
So konon nak balance balik dengan menu tadi, air lemonade menjadi pilihan dan juga green tea….kesihatan sangat la kanzzz….hehehhe



Ok that’s all for today…sekian.






SEJARAH AYAT KURSI



Petikan yang diambil dari forward email yang I dapat….just to share!!

Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia  telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w. dengan segera memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.

Mengikut keterangan dari kitab"Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah. Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah s. a. w. bersabda bermaksud:
"Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya."
Sabda baginda lagi; "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."


  • Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad. Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.
  • Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.
  • Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.
  • Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.
  • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.
  • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya &ahli rumah2 di sekitarnya.
  • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat.
  • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.
  • Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.
  • Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya Dari Abdullah bin 'Amr r. a. , Rasullullah s. a. w. bersabda,

-------------------------------------------

Thursday, 26 September 2013

Melaka - Bandar Hilir

Kali ni nak cerita pasal trip to Melaka…jom2!!


Day 1
Masa ni Papa ade team building di Equatorial Hotel for 2days 1 night. So kitorg anak beranak dengan Opah nak explore Bandar Bersejarah nie la..…alang2 sbb nanti balik boleh amik Papa…hehehehe alasan jek tuh!!
Pagi2 lepas hantar Papa naik bus kat opis, sambil drive santai kitrg menuju ke Melaka….memandangkan masih awal pagi, plan nya nak berhenti di Ayer Keroh untuk mandikan Kakak n Adik….hah masa nie kitrg singgah kat restaurant jejantas Ayer Keroh untuk siapkan budak2 tapi kemudahan bilik air nya agak kureng skit…better lagi hentian Plus Ayer Keroh beb……silap tak berhenti situ!…kan sekarang banyak  hentian Plus yang telah dinaikkan taraf yang berkonsepkan terbuka dan kemudahan toilet nya agak memuaskan.....

Keluar tol Ayer Keroh, dengan menggunakan khidmat Waze…terus tekan Jonker Boutique Hotel..senang sbb nak drive terus kompemla takan sampai heheheh. Kenapa Jonker Boutique menjadi pilihan?? 

Heheheh sebelum nak pergi Melaka nie macam biasala google sana sini nak cari hotel yang selesa, senang nak pergi mana2 dan cari makan pun senang….


Bila nak bercuti weekend di Melaka, mestila nak pergi Jonker’s Street kan hah sebab tu la Jonker Boutique Hotel menjadi pilihan…yang penting ade parking yang selamat, dekat nak berjalan kaki di Bandar Hilir dan sudah semestinya mesti dekat dengan Jonker’s Street tu…..hehehehe senang akak nak menapak ngan Opah bawak anak2 berjalan…..

Sambil menunggu nak check-in…ade welcome drinks lagi..kelas gitewww…

Jom kita tengok bilik Jonker Boutique Hotel…




Info pasal Jonker Boutique Hotel boleh layari website nie : http://www.jonkerboutiquehotel.com/

Pandangan dari luar Jonker Boutique Hotel…betul2 di penghujung Jonker Walk yang ade pintu gerbang nie…


Sampai sahaja kami terus check-in dan kemas apa2 yang patut…sebelum matahari naik tegak, kami memulakan perjalanan ke Bandar Hilir – Christ Church Melaka melalui Jonker Walk.

Actually mission hari ni nak naik Menara Taming Sari…so kitrg just lalu jek Bandar Hilir and terus menuju ke Waterfront nie yang ade kincir air…


Kawasan persekitaran Waterfront nie sangat bersih!! Syabas Melaka!!



Sempat plak Kakak nak bergambar dengan abang beca nie…jenuh nak suh Adik join sekali bergambar tapi dia tak mau plak..….


Dengan berjalan santai lebih kurang 20 minits kami sampai di Menara Taming Sari…harga tiket sangat berpatutan dan bagi warga emas macam Opah kompemla dapat harga diskaun..



Ok ready to go!! Sebelum nak masuk ada plak mamat yg menawarkan khidmat sewa teropong….so nak bagi anak2 feel lebih sikit…sewa jela kan…bukan selalu pun hehehehe.


Adik memang excited nak naik Menara nie…pusing 360° . Walaupun matahari dah semakin meninggi dan panas tapi yang bestnya dalam Menara Taming Sari nie ade aircond…sejuk nyaman so kalau bawak baby selesa la ye…ok jom explore Bandar Melaka…




Turun2 jek…ade OKU tawarkan khidmat urut kaki…ok bole cuba sbb dah penat menapak tadi kan!!


On the way balik jumpa lagi abang beca…kali nie Adik nak plak naik & bergambar…agaknya deco abang beca nie menarik perhatian adik kot!! kaler pink campur flower lagi kan…


Kali nie singgah di Muzium Maritim nie plak….entrance fee pun agak murah so kalau pi Melaka jangan lupala bawak anak2 pi Muzium nie….







Ok time for water cruising!! …pusing satu pusingan ..pemandangan menarik dah ternyata Melaka sangat banyak berubah berbanding dahulu….terasa macam tourist la plak….




Hah kalau tak pekena cendol Melaka tak sah ok bila sampai kat sini…tengok dengan matahari yang terik memang sesuai sangatla nak pekena cendol time2 ni…


Amacam??


Cendol Clock Tower nie terletak berhadapan dengan bangunan Stadhuys nie…..

Jemput makan....



HardRock CafĂ© pulak terletak dekat selekoh nak menuju ke Jonker Walk melintasi Waterfront….




Dah makan cendol…jadi bergambar jela depan HardRock nie ek….hehehehe


Untuk melalui Jonker Walk akan ada pintu gerbang nie…nampak tak kapal kat atas tu??


Ok dah penat menapak……nak balik hotel rehat…

Malam kami keluar dinner di area Jonker Walk nie and jalan santai di sepanjang Jonker’s Street night market….bole lupa nak snap gambo sbb bawak budak2 yang penat menapak dengan keadaan pengunjung yang dtg agak ramai…kira macam pasar malam la nie…kena berhimpit2….antara barang2 yang dijual ialah souvenir….barang2 yang sgt rare pun ade…kalau ade sapa2 nak hias umah ala2 Baba & Nyonya bolehla datang shopping sini ok…ade macam2 tau…


Day 2

Bila dah cukup rehat….pagi nie boleh la menapak lagi ek…heheheh kali nie kitrg lalu lagi di Jonker Walk dan sempat bergambar dengan “Mr Universe” nie…..


kali nie dah pandai, siap suh Opah bawak payung lagi ok….panas Melaka nie sebenarnya!!!

Kawasan nie namanya Jonker Walk World Heritage Park….



 Bergambar depan deretan kedai yang unik…



Kincir angin…

Sekitar Bandar Hilir


A Famosa

Muzium Melaka



Selesai pusing-pusing di sekitar Bandar Hilir Melaka, kami pun bergerak ke Equatorial Hotel untuk ambil Papa…..2 Hari 1 malam cukup untuk menghabiskan masa hujung minggu di Melaka….



  
 Yeay naik beca dgn Opah!!! Babai Melaka…..;)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...