Tuesday, 25 February 2014

Jom buat Pie Daging



Salam uolss……akak ni bukannya pandai sangat pun nak buat pastry yang gempak-gempak macam chef yang ada sekarang nie….cewahhh…bila cerita pasal masak jek terus keluar “akak” ok!! Sebab rasa macam mak-mak plak nak bercerita panjang pasal hal masak nie….layankan jela ek….janji akak bahagia…..

Actually ini cuma sekadar untuk berkongsi pengalaman yang baru first time cuba nak buat Pie Daging…..ala bukan susah pun guna Puff Pastry Kawan tu je hah…apa yang penting cuma uolss kena ada kegigihan dalam meluangkan masa yang konon nya sangat padat la bagi seorang ibu yang bekerja….ye la kan…ko la working mother, ko la bibik kat umah nak gosok baju… ko jugakla yang kena menyediakan bahan2 masak pehtu ko la yang kena masak…dan seterusnya pulak nak mengemas lepas masak…hah memang tangan kiri kanan akan ku hayun ke sana sini ok….bukan nak tunjuk hebat tapi itulah hakikatnya…bak kata en. Hubby tu “tanggungjawab”….erkkkk actually sebelum2 nie takde la nak merajinkan diri masak benda-benda sampingan macam ni cuma masak yang basic untuk harian jek…boleh dikatakan bila nak suh masak tu memang malas tahap gaban ok!!!


Ok berbalik semula pada cerita Jom buat Pie Daging nie….actually akak buat untuk bekal anak gi sekolah…kenyang dan berkhasiat compare to makan nugget, sausage or jajan2 yang jual kat sekolah tu ;).

Bahan-bahan Inti:-
250gm Daging (akak guna batang pinang & dipotong dadu)
1 tin Campbell’s Mushroom soup with potato
1 biji Bawang Holland (dipotong dadu)
1 cawan Mixed Vegetables
2 camca teh Tepung Jagung
1 camca teh serbuk Lada Hitam (diperap dengan daging)
1 camca besar mentega
Garam secukup rasa
Untuk Pastry : Guna Puff Pastry Kawan (belum pandai buat pastry sendiri lagi)

Cara membuatnya:

  1. Untuk masak inti pie, panaskan mentega dan masukkan daging. Kacau hingga rata dan masak hingga berubah warna. Kemudian masukkan Bawang Holland yang dipotong dadu. Gaul hingga sebati.
  2. Masukkan Campbell’s Mushroom soup with potato dan kacau rata. Kemudian masukkan Tepung Jagung dan kacau lagi.  Masak hingga kesemua bahan tadi hingga pekat dan taburkan garam secukup rasa. Jika ok, matikan api dan sejukkan.
  3. Masukkan puff pastry Kawan ke dalam bekas pie, dan seterusnya terap dengan acuan untuk menutup permukaan pie. (seperti dalam gambar di bawah).
  4. Isi inti daging tadi ke dalam bekas pie dan kemaskan dengan pastry yang diterap tadi. Bila siap semuanya, bole sapukan telur pada permukaan pie kita tadi dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan. Suhu 220°C selama 30 minit atau masak hingga kekuningan (ikut kesesuaian dengan oven masing-masing dan jenis oven yang digunakan).





So..Jom Buat Pie Daging!!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...