Tuesday, 25 February 2014

Kek Batik / Batik biskut Marie / Kek Lapis


Salam uolss….harini I nak cuba resepi mudah yang cepat dan sedap di makan….bagi budak2 sure diorang suka…but for me tak berapa lah sangat sebab I sensitive skit dengan manis-manis nie…tekak xbape nak terima… boleh buat pening tau!!! Serious!!!!
So google punya google, banyak sangat dan bermacam-macam pesyen dan cara yang di sharekan….sampai taktau nak follow mana satu….sudahnya en. Hubby suruh jek ikut blog Nani Rostam punya resepi…..ok!!! I follow…

Bahan-bahan:-
(Sumber: Blog Nani Rostam)
250gm buttercup
250gram serbuk Milo
1 tin susu pekat manis (450gm)
1 bungkus biskut marie brand Tiger

Ok!!! Seperti saranan kak Nani Rostam, “ikut bulat-bulat kek batik nie termasuk jenama product yang dia gunakan maka….kek batik akan jadi lemak manis, sedikit chewy dan rangup”….wah betul sangat kak!!! Memang rangup…I like!!!!

Caranya:-
Cairkan butter dalam periuk, setelah cair masukkan susu pekat manis, kacau dan masukkan serbuk milo, kacau sehingga adunan mendidih dan menegeluar gelombong gelembong. Tutup api dan masukkan biskut marie yang dipatah dua. Kacau sehinga sebati dan masukkan kedalam loyang empat segi yang dilapikkan plastik supaya mudah mengeluarkan kek itu nanti. Ratakan adunan ke dalam loyang sambil menekan-nekan sehingga padat. Biarkan semalaman di suhu bilik sebelum dipotong.
Kakak & Adik memang suka no kaco Mama dia kalau nak buat something yang related to baking….so tolong pecahkan biskut pun jadila kan….bagus Alhamdulillah…kecik-kecik lagi dah rajin tolong Mama!!







Alhamdulillah…menjadi!! Poyo kanzzz org lain buat tak bising pun…muahahahaha maybe for uols are nothing…but for me it’s SOMETHING ok!!!...so peduli apa orang nak kata…. whatever la kanzzz asalkan akak bahagia!!! 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...