Saturday, 8 March 2014

Churros Lagi…

Lepas balik jek dari Sydney….memang xboleh blah dengan churros….terus terpikir nak beli kat mana ek… eh macam mana nak buat sendiri ek……eh ada ke jual kat Shah Alam or KL ke??…sori uolss..bukan apa…baru jek tau…nak kata jakun pun jakun la…asalkan akak bahagia ok….this is something new to me….so memang I nak amik tau…uolsss peduli apa kannzzzzz…… so Google punya google….sib baik jumpa uolssss….rupanya ada jual kat OneUtama…tapi hok nie bukanla Chocoletaria San Churro….hah janji churros kanzzzz belasah jer la nak rasa…..



Apa yang best pasal churros nie? Actually churros nie adalah sejenis “Spanish Doughnut”….ianya hanyalah purely tepung dan dicelup dengan Chocolate…tak pun caramel…takpun white chocolate…perghhhh memang sedap….rasanya Chocolateria San Churro tu sedap sebab chocolate nya kot…….memang sedap!!! Boleh siap berangan akak lagi tau…rasa cam nak bukak cawangan kat Mesia jek….tapi lupakan jela ek….untuk business franchise Churros ni from Chocolateria San Churro, kena ada at least AUD600K…it is purely Australian brand….so bila dengar AUD600k tu terus terkubur niat akak nie ok!!! Cukupla hanya untuk berangan jek….ada berani? Cubala buat franchise…sure akak jadi pelanggan tetap ok!!!! Muahahahahah abis akak gumuks la gamaknya nanti….



So berbalik pada churros kat One Utama….sanggup ok kitrg pi sana semata-mata nak merasa churros tempatan…ekekekeke….nak beli kat mana tu? Di Café Lava yang terletak di LG213-B, betul-betul berhadapan dengan Cold Storage….


Antara Menu yang ada.....
Ni la Café Lava…yang menjual churros dan macaroons….for ‘sweet’ crazes….opsss tapi  akak tak minat macaroons sangat……rasa sekali trus takmo dah…muahahahaha

 




Apa rasanya churros nie compared to Chocolateria San Churro yang akak gilakan tuh? Ermm…ok not bad…Cuma agak tepu skit…..kira kalau makan tu sebijik jek pun dah kenyang….beza hok San Churro tu…agak ringan dan bahaya…bila makan sure tak boleh berhenti!!!! Phewwww





jemput makan uolsss…





Ok fine…kita dah rasa kat sini punya……apa kata ko buat sendiri kannnzzzz….macamla terror sangat…muahahahaha dahla aka bab2 buat kek, kuih dan yang sewaktu dengannya memang fail…terima jela kannnzzz memang xpandai masak pun….apa2 pun yang penting kita cuba!!!

Alhamdulillah!!! menjadi ok....muahahahha

So Google punya google resepi churros nie….resepi dari Blog Citarasawan menjadi pilihan untuk akak mencuba….(http://resipicitarasawan.blogspot.com/search/label/Churros)…kiut sangat tengok kak wan buat bentuk love!!! I like!!! mohon share resepi ek…

Resepi Churros
Sumber: Blog resepicitarasawan

Bahan-bahan:-
125gm marjerin/mentega
250ml air
150gm tepung gandum yang diayak
3 biji telur
Minyak untuk  menggoreng

Cara-cara:-
Masak air dan majerin hingga mendidih. Tutup api, masukkan tepung gandum (kacau dengan cepat hingga menjadi doh).

Buka api semula dan kacau sampai doh tidak melekat di periuk

Angkat dan biarkan sejuk/suam baru masukkan telur. Adun doh dan telur hingga sebati then masukkan telur yang seterusnya.

Masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bentuk bintang

Panaskan minyak dan pipekan adunan…jangan pipe banyak2 dalam kuali…agak-agak la ye..

Goreng hingga keperangan, toskan dan terus salutkan dengan gula kaster








 Ok jom layan hasil air tangan akak….jadila kanzzzz …alhamdulillah


Tq Kak Wan…(blog citarasawan) sebab sharekan resepi ni…I like!!!!



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...