Sunday, 7 October 2012

KOREA: PART 5 BANDAR ITAEWON



Our itinery seterusnya ialah menjelajah Bandar Itaewon.. dan yang paling wajib pergi ialah Seoul Central Masjid …di Itaewon terdapat banyak restoran yang menyajikan hidangan antarabangsa yang ditemui di kawasan ini termasuk masakan dari India, Pakistan, Mesir, Turki, Thailand, dan Mexico… kalau kita of coz la focus kat “Halal Food” kan….so Muree Korea Muslim Food menjadi pilihan….yela sampai di Korea mesti kita nak rasa makanan Korea yang tentunya halal kan??.....


Sebaik keluar dari subway..cari Hamilton Hotel and Mr Kebab (dua2 berhadapan je dgn main road)…sekiranya Mr Kebab di kanan so ambil kanan sebaik jumpa simpang tiga…naikla bukit tu ek…

 <ni gambo bukit yang nak kena naik>

<Di sebelah kiri ade kedai mart ni>…

dalam mart nie kitrg explore ade banyak barang runcit and mostly halal..even Brahims pun ade…maggie xperasan la plak…hehehe beza nya cuma harga je..so pk2 kan la ek… better uols bawak dari M’sia coz harga kat sini kompemla mahal sbb dlm KRW….tapi kalau emergency tu kat sinila tempatnya kalau nak beli….

So jalan ke depan skit then ade satu simpang…ambil kiri naik bukit lagi..ehehehe nak makan punya pasal ok lupakan jela pasal “penat & bukit”….sbelah kiri tu uols akan jumpa restaurant Siti Sarah


.ni untuk sape2 yang xbole berpisah dengan nasi dan kuah lemak bolehla makan di sini ek..restaurant yang menyediakan masakan Melayu….

ke depan lagi dah sampai di Muree Korea Muslim Food sbelah kanan…tadaaaaa…




<gambo restaurant Muree>


Inilah menu2 yang kitrg order lebih kurang KRW12,000 per pax la kalau kongsi2..sbb nak rasa semua kan!!….

 <kimchi>
 <beef bulgogi> 


<bibimbap>

Dah kenyang perut barulala senang hati nak menapak lagi eheheheh…Actually jalan nie juga la nak ke Masjid Itaewon tu..just jalan terus naik bukit skit je lagi..




pandang atas dah bole nampak kubah masjid dah..


<pintu gerbang sebelum masuk masjid Itaewon>

Dah masuk dalam..pun kena naik bukit yang agak curam ok..hehehehe.. solat..solat…

 <gambar persekitaran masjid>


 <cer teka buah ape nie??>




<gambo >Sejuk mata memandang bila tengok uncle2 Korea nie…masa nie depa baru je solat Asar…berkumpul..borak ape tu tak tau la ekk….



<antara mereka yang berminat utk mendengar explanation daripada pihak urusan masjid>


Ade sekumpulan remaja Korea yang turut sama melawat Masjid Itaewon…diorg pun nak bergambar ngan tourist yang pakai tudung nie…hehehehehe peace!!!
Kalau tengok btul2..ade 3 org pakai skirt labuh tuh…..actually depa ni pakai seluaq & skirt pendek…..memandangkan dah berada di sekitar kawasan masjid..jd depa kenala menutup aurat…


<dlm ni ade disediakan pakaian utk menutup aurat>

So complete la mission kami hari ini tour around Nami island and melawat Masjid Itaewon…jadi on d way back to Ines Inn…sempat la kitrg bershopping sakan di sepanjang jalan berdekatan dgn Itaewon subway…


sambil lalu sambil tawar harga yang penjual bole bagi…..so kitrg sempat beli T-shirt “I love Korea”, “Hardrock Seoul” and beberapa T-shirt Korea untuk souvenir… ade sempat gak grab 2 topi leather utk En Hubby ……tips nak dapat harga murah ialah cari uncle2 penjual yang nampak muka innocent je…hehehehe memang bole dapat murah berbanding dgn uncle muka garang…ngeee….;)

Actually di Itaewon ni boleh beli “High quality leather products in Korea” at reasonable prices ok…so memang dah allocate siap2 dah budget utk Jacket kulit….heheheh cuma kena pandai tawar pada harga yang berpatutan shj….


<sempat bergambar dengan Mrs Park nie…penat dia melayan kitrg duk bargain harga jacket kulit dia…akhirnya dia tewas dan terpaksa menerima dgn redha akan harga diskaun yang kitrg mintak..heheheheh (walaupun actually dah untung dah tu… malas nak layan)………

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar hari nie……



6 comments:

  1. salam, boleh share total cost ke korea? my email : neve48@gmail.com tq

    ReplyDelete
  2. saya pun pergi hari tu pun makan kat Murree...10K satu set nasi.pastu pergi masjid..pehhh..menapak jauh tak hingat..

    ReplyDelete
  3. Amanda: murahkan makan? Hehehe mmg bole kurus kat sana!!!

    ReplyDelete
  4. Azza,serius boleh kurus..terasa gila bukit dia bukan main tinggi lagi..kalau kat Malaysia mau lah peluh lencun.hihii.. http://thefunnjoy.blogspot.com
    Azza dah bape kali pergi Korea?

    ReplyDelete
  5. hehehe ni ler pertama kali...igt lain kali nak bawak anak2 plak...mana tau ada rezeki leh pi Everland Park pulak...;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...