Saturday, 6 October 2012

KOREA: PART 4 SEOUL PALACES



Pagi ni kami bersiap2 utk bertolak balik ke Seoul semula…meneruskan perjuangan meng”explore” bandar Seoul….rasa rindu plak nak naik bukit curam di Itaewon- Ines Inn…..oh yaa… lupa nak update plak…actually kitrg check in 1 malam di Ines Inn pada hari pertama sampai… then checkout (nasib kitrg baik sbb xde guest masa tu so kitrg tinggal luggage dlm bilik dgn bayaran tambahan KRW20,000 shj)…then bermalam di Jeju 2 malam..and now nak balik Ines Inn untuk another 3 malam…

so total accommodation di Ines Inn (KRW30,000 per pax X 4 mlm) + Jeju Yeha Guesthouse (KRW44,000 per pax for 2 nights..murah kan!!)+ KRW7,000 per pax (KRW20,000 tumpang beg) = KRW171,000 untuk seorang. Jimat tak?? Untuk 7 hari 6 malam punya accommodation package...

kalau nak kira in details termasuk transportation segala bagai.. entrance fees and tour tu…uols kira sendiri la ek...sambil baca sambil tekan calculator kat tepi..ahaksss….


Back to our itinery..breakfast santai di Yeha Guesthouse sebelum checkout…di sini breakfast free tapi kena masak sendiri…so memandangkan Yeha Guesthouse nie menyediakan halal kitchen jadi kitrg pun dgn senang hati nya “fully utilize” kemudahan yg  ade……I buat telur ¾ masak, Hidayah buat scramble egg with cheese yg sedaaap tuh and Gee dgn ubi keledek rebusnya (beli di Jeju market)….


<gambar suasana di Yeha kitchen>



couple baju merah nie dari Riau..ticket flight awal sejam dari kitrg from Gimpo ke Seoul..setelah interbiu rupanya diorg nie pun balik M’sia sama flight ngan we all nanti…..depa kena transit sblum balik ke Jakarta…

<inilah bus stop utk ambil bus no.700 utk ke Gimpo airport>…

kali ni kami lebih berhati2 utk  memastikan route & bus stop yang btul…ehehhehe siap double kompem lg ngan staff kat Yeha Guesthouse tu ok!...

<inilah Jeju Bus Terminal yg menjadi pedoman kepada kitrg utk pergi dan balik ke Yeha Guesthouse>


Sampai shj di Gimpo airport, kitrg singgah sekejap di Lotte shopping mall…..Hidayah nak cari kete utk anak dia…ni gara2 nengok iklan dlm youtube la nie….kat M’sia kete tu lum sampai lagi..so ni mak nya cari sampai ke Korea ok!!....
<ToysRus> 

<sambil nunggu I & Gee lepak depan Lotteria nie>…

From Gimpo Airport (naik AREX Express Train) - Gongdeok Station (line 6 subway) - transfers to Line 5 (to Gwanghwamun sbb nak ambil Seoul City Tour Bus)…kalau tak silap kena amik exit 6 utk keluar dan jumpa tempat simpan bag dlm Subway Locker di Gwanghwamun. ..and again kitrg just bayar KRW3,000 utk satu locker yg cukup memuatkan beg pack kami bertiga…

Itinery hari nie kitrg plan nak melawat Palace2 yang ade kat Seoul…so mengikut sumber from visitkorea website..ade 4 major palaces iaitu Gyeongbokgung Palace, Changdeokgung Palace, Changgyeonggung Palace, & Deoksugung Palace…so kitrg pilih Seoul City Tour bus (Palace Course) utk memudahkan pergerakan. Ticket utk tour nie KRW12,000 seorang…


<sempat posing ok berdekatan dgn salah satu gate ( patung hitam tuh)..


<satu lagi gate sebelum menuju ke Gyeongbokgung Palace>


 <bus merah tula yg bakal kitrg naik nanti>


<di tgh2 bangunan yg tinggi melangit..tetiba ade plak ala2 palace kecil nie…so sempat snap gambo>


bagus ahjumma nie …dia bwk cucu naik Seoul City tour..…..katanya nak ajar cucu dia mengenal budaya dan warisan sejarah diorg….. sementara nunggu bus kitrg interbiu ajumma nie yg bole berbahasa Melayu Indonesia skit2….. jadi paham la….hehheheeh

 <gambo2 yg di snap dari dlm bus….>




 <palace pertama… Changgyeonggung Palace>admission fees KRW1,000








-----------------------------------------------
<palace kedua… Changdeokgung Palace> 

palace nie agak besar sedikit berbanding Changgyeonggung Palace….sbb tu kena bayar lebih skit utk admission iaitu KRW3,000…dalam nie la ade Secret Garden (admission fees KRW5,000)…tapi kitrg tak masuk pun sbb penat gile menapak dari Changgyeonggung Palace…kononnya xnak buang masa sbb kalau nak tunggu Seoul City tour bus setiap sejam….baguskan…..bayor mahal2 tp menapak plak..hehehehhe…adela dlm 15minit kitrg menapak dgn perut yg lapar….

 menapak ke Changdeokgung Palace


<gambo national cancer hospital>





sempat lagi snap mamat n yg tgh posing sambil bercakap telefon!

 suka tgk pokok ala2 bonsai nie..view yg menarik...




Hidayah & Gee dah penat nak explore….. I dgn gagahnya explore setiap ceruk palace ni utk snap gambo..bukan ape rugi tau..bwk ke hulu ke hilir gantung kamera yg  bole tahan beratnya nih…hehehhehe



 actually ade beberapa dewan...dewan mesyuarat, dewan besar..& mcm2 lagi.....








Lebih kurang pukul 5:00pm kitrg selesai menamatkan misi melawat 2 out of 4 palaces….nak tahu sbb ape? Seoul City Tour bus nie tak berhenti dekat Gyeongbokgung Palace and Deoksugung Palace sbb dekat katanya…ada ke depa suh kita menapak sendiri…rugi2 bayo mahal2 tapi xcover semua…so kitrg postpone next other day la utk pi another 2 palaces tuh…perut lapo dah..tak larat nak menapak….sib baik turun2 shj bus City Tour tu kitrg lalu dekat dgn centre di Cheonggyecheon stream tu ade festival barang2 berasaskan tani..bole cuci mata skit…..



 <persembahan>
jgn tgk lama2!!
Kitrg singgah sembahyang di Korea Tourism Information Center then terus bergerak ke Dondaemun Station utk mencari ikan bakar sebagaimana dalam blog’s Zarina…( http://budgettravel2korea.blogspot.com/2011/01/grilled-fish-restaurant-dongdaemun.html)



Tadaaa…dah sampai pun…
 antara menu yang menjadi pilihan....
 sotong.....
 ini ikan yg kitrg order... sungguh menyelerakan...nyumm nyumm..mmg sedap!!


Harga pun sgt berpatutan…baru KRW24,000 utk makan 3 org….mmg berbaloi!! Tq to Zarina for the info yg sgt2 informative!!!





2 comments:

  1. Salam perkenalan, brape agaknyer expenditure exclude flight ticket n accommodation. Agak2 cukup tak kalu RM 1500-RM 2000 for 2 adults. Hihi.. nak g korea mid oct nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Fatimah....based on trip ni...makan+tranport + shopping =~KRW500k++ ....apa2 pun bergantung pada budget shopping u mcm mana n apa yg nak di beli...Have a safe journey n enjoy!!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...