Monday, 16 September 2013

SYDNEY:MANLY WILDLIFE SANCTUARY, MADAME TUSSAUD, WILDLIFE, SEALIFE

Segenap sebulan sudah berpuasa....raya sebulan pun sudah berlalu...sekarang baru ade masa nak mengupdate blog ni.....eheheheh
---------------------------------


Ok sambung balikla Sydney journey haritu ya....!

Hah hari ke-enam…Monday. Baru nak melawat the other 4 attractions!! Yela memandangkan weekend agak ramai org jadi lebih baik kami mengeksplore pada hari bekerja...senang takde la nak beratur panjang or ramai2 sgt...….


Destinasi pertama ialah ke Manly Wildlife Sanctuary. Untuk ke sini, kami ambil ferry di Wharf 3 untuk ke Manly…perjalanan mengambil masa 45mins. Macam biasa dari rumah Mak Uda di Mascot, kami ambil bus 309/310 untuk ke perhentian terakhir iaitu Circular Quay. Turun sahaj di Circular Quay dah boleh nampak ferry wharf.....

Sepanjang perjalanan di atas ferry...
Sampai di Manly wharf sempat pulak bergambar di hadapan nie....



Actually di sini ade Nandos…halal tapi kami tak singgah pun sebab dah bawak bekal untuk picnic...jadi pada uols yang plan nak pergi ke Manly nie bole le makan di Nandos kalau tak plan nak bawak bekal...


Di sekitar ferry wharf ni agak tenang dan tak ramai sangat org...agaknya sebab hari isnin dan masih awal pagi lagi....actually jam baru menunjukkan pukul 9:30am dan Manly Wildlife Sanctuary pun belum bukak lagi...so kitrg jalan2 di sekitar situ sambil ambil gambar jela...



Pandangan Manly Wildlife dari Manly ferry wharf

Dari ferry wharf di Manly, kami hanya perlu berjalan 5 minits sahaja untuk ke Manly Wildlife Sanctuary...sepanjang persisiran Manly beach tu di penuhi dengan pokok2 dan ade disediakan tempat untuk picnic.

Sebelum sampai ke tu ada la info2 mengenai Manly nie....


Memandangkan belum pukul 10...so sempatla adik n kakak turun ke sand beach nie jalan2....



Terdapat Manly Art Gallery & Museum tau di sini...


Sempat bergambar sebelum masuk.....

Manly Wildlife Sanctuary nie actually lebih fokus pada pemeliharaan hidupan air....dan yang paling best ialah kita bole lihat dan sentuh.....



Adik memang berani bab2 pegang nie!!


Ukur tinggi!! sama tinggi tak ngan penguin...heheheheh

 Antara ikan yang menarik perhatian kitrg.....


Kami mengambil masa lebih kurang 30 minits di dalam Manly Wildlife Sanctuary…budak2 sangat enjoy…at least they learned something!!

Di Manly nie, kami mengambil masa lebih kurang 1:30 sahaja mengeksplore termasuk picnic tau.....so lebih kurang 11:45am kami dah ambil ferry untuk balik ke Circular Quay.....di sana nanti kami kena ambil ferry di wharf 5 untuk ke Darling Harbour...(sila tgk arrow tu ye...)

bertolak balik ke Circular Quay


sepanjang atas ferry....
adik bab posing memang no.1!!!
Permandangan semasa perjalanan
 Kami pulang semula ke Cirqular Quay untuk ambil ferry seterusnya untuk ke Darling Harbour…another 3 attractions to go!!!

  •  Madame Tussaud
  •  Wildlife
  •  Sealife
Hah rasa macam takyah nak explain panjang…let the pictures below story ek….

Madame Tussaud

Bye....

Sempat baca berita

Yeayyyy




Best!!!!



Adik ikut ET!!!

Macam Barbie!!!

Finally.....
Wildlife

Di Wildlife nie lebih kurang sama dengan Featherdale Park cuma binatang nya lebih sedikit.....but sangat ok and best to explore!!!
Di pintu masuk ade giant Kanggaroo!!!

Adik posing!! Kakak control...hehehehe




Koala kat sini agak sihat...montel!!






Ok makan time!!!!

Cuba teka apa nama binatang nie??

Nampak macam ade dua kepala tapi actually satu tu ekor dia!!!

Tupai kecik nie sgt ringan tau...kalau nak usik kena guna 2 jari sahaja!!!

Sealife

Sealife nie sangat besar ok....penat gak menapak dalam nie....macam biasala ade bermacam2 hidupan laut dan berbagai jenis ikan...besar kecik semua ada.....





Subhanallah sangat cantik kalau tgk real!!!


hehehe apa nie?




Sangat enjoy dengan 4 Sydney attractions!! yang penting tempat2 ni sangat selesa dan banyak kemudahan awam yang disediakan i.e toilet yang bersih, tempat makan etc.... 


------------------

2 comments:

  1. Tq....memang tgh plan ke sydney terjumpa blog nie...sangat membantu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...