Wednesday, 18 September 2013

SYDNEY UNIVERSITY

Sehari sebelum balik ke Mesia…masa untuk outing bersama Mak Uda! Tapi sebelum tu kami nak explore Sydney University…dengar nya ada banyak building yang menarik yang mesti di lawati….

Jenuh gak Mak Uda melukis peta untuk kami berjalan ke Sydney University……yela cuba gak nak rasa macam mana nak pergi sendiri….naik bus turun bus masuk simpang keluar simpang…heheheh baru rasa macam student uni….hah Mak Uda later bole calling-calling jek bila nak jumpa….jom explore!!

Dari Mascot dengan menaiki bus, kami kena turun di Redfern bus stop…dari situ kena berjalan sedikit untuk ke University of Sydney. Actually Univ nie terletak dekat dengan Sydney City….so senang ler nak pergi…. Dari station Redfern nie actually masuk melalui pintu belakang University of Sydney.

Hah ni la pintu belakang Sydney University (gambar bawah)…actually ramai jek student2 yang berjalan ikut pintu belakang nie…kitrg mcm biasa ala2 tourist sibuk snap gambo sana sini…ngeee dgn muka selamba…tapi Mak Uda dah ckp memang ramai tourist yang dtg utk amik gambo dalam univ nie sbb tu la pak guard dia tak heran bila tgk kitrg… nak2 bawak kakak ngan adik nie…nak kata daftar anak masuk univ kompem la tak ekk….anak2 belajo rajin2 nanti bole gi obersea…senang mama nak gi tgk sambil jalan2….…sorang gi Europe, sorang gi Jepun….sorang gi Mesir…ehhehehehehe….

Hah dari pintu belakang, rasa nya kitrg dah sampai pintu depan kot nie….snap pic lagi!!


Sangat kagum bila melihat bangunan-bangunan dalam Sydney Universiti nih….Anderson Stuart Building, housing the Sydney Medical School…


Jalan punya jalan jumpa Manning House nie…macam student centre la nie…ade tempat makan, ATM, Toilets and etc….



Hah ni depan bangunan The Main Quadrangle of the University of Sydney…….memang terpegun dengan bangunan nie…dengan padang yang hijau bole lari sambil guling2 nie tau….

Pokok di sini sgt unik….bersih je…..mungkin factor cuaca kot tak sama mcm poko2 di Mesia….yela negara kita kan iklim khatulistiwa lembap dan hujan sepanjang tahun….
 



 Dari University Sydney…kami keluar melalui jalan ni untuk ke city….



Sebelum tu kami melalui  Victoria Park yang sangat cantik….







Betul2 di hadapan park nie…ade bangunan shopping nie…..Sempat pulak singgah Rebel sport…tengah sales……apa lagi Papa sempat beli Jersey rugby Oz untuk tambahkan koleksi peribadi dia…sib baik lalu sini kalau tak tatau nak beli kat mana….aritu cari gak tp tak jumpa…memang rezeki papa kali nie…




Rebel Sport



Actually dah janji dengan Mak Uda untuk tunggu dalam shopping centre nie sambil2 nunggu cuci mata skit…..

Yeay Mak Uda dah sampai!!!


Three Beans!!
  
Misi seterusnya ialah nak menikmati Malaysian food halal...…ada Malacca Straits tau di Sydney nie...!!

Ok..kalau keluar dari Syd univ nie kan nampak bangunan shopping tu….so actually untuk ke Malacca street just jalan terus je lagi…

<perjalanan ke Malacca Straits restaurant>
What? Malay on broadway?

Kena melepasi signboard The Broadway Shopping Centre nie tau…

Uik….Maki Maki?? 
 Selamat Datang!! Hah inilah dia Malacca Straits yang terletak di dalam Quadrant building…

wah suka sangat masing-masing nak makan…

Recommended menu….Ayam Bakar yang di letak gravy ala-ala rendang.

Mee goreng yang amat pedas!

Mee udang

Nasi Goreng China

Roti Canai!!

Hah actually quadrant building nie terletak di hadapan University of Notre Dame Australia building…bole google map kalau nak pergi..


Dari sini kami berpecah sebab nak lepak2 kat Sydney city lagi…byk masa lagi…esok nak balik dah…huhuhuhu

So dari situ kami menapak ke Paddy’s Market….antara tempat yang kami familiar…masa tu just google map jek…sepanjang perjalanan dari Malacca Straits restaurant tu…

 Akan jumpa Central Park nie..

<melayan adik Aqila yang excited nak bagi burung makan>

<sempat bergambar dalam train from Central station ke Circular Quay station…>

Sampai di Circular Quay…sempat lepak2 di persekitaran Circular Quay nie....Custom House

Oh no!!! Babai Sydney!!...

-------------------------

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...