Friday, 16 May 2014

Oh ke Pantai Timur!



Ini cerita cuti sekolah yang lepas ok!! Biasala nak mengupdate entry nie tak semestinya mesti hari2 kanz…bila ada masa free baru le boleh update…..kalau nak up to date baik post jek kat facebook or instagram kanz. Nama pun blog, as and when you are free you can update, this is where you can share your story, your journey, your experience and what else?? Heheheh

Ok back to our story ke Pantai Timur nie, ni kali kedua I jejak kan kaki ke sini…first time tu naik flight dan jalan-jalan more on area Kuala Terengganu….so now kita nak drive sendiri, gamble jek singgah mana-mana yang nak singgah…hehehehhe tapi hotel voucher dah beli siap2 kat Matta Fair haritu, cuma  RM100 untuk 1 malam di Khalifa Suites Hotel & Apartment yang terletak betul-betul di hadapan Masjid Muhammadi-Masjid Negeri.

Masjid Muhammadi yang terletak betul2 di hadapan Khalifa Suite Hotel & Apartment


Khalifa Suite Hotel
Budak2 kalau dah cuti sekolah sure nak lepak2 kat rumah Mama Kakak….so jalan berdua jela kali nie…mode santai giler….

Jam 4pagi kitorang dah gerak ke Karak Highway…gigih ok bangun pagi!!! Bukan apa sebab nak cepat sampai malas nak travel lama-lama...kitrg berhenti subuh di kawasan rehat Genting Sempah masa tu…

Laluan yang digunakan of coz ler laluan yang nak cepat sampai kan…so kitorang ambil laluan Bentong-Kuala Lipis-Gua Musang-Kota Bharu.

Alhamdulillah sebelum tengahari kitorang dah sampai Kota Bharu….so kasi rehat untuk orang yang drive lama ni hah…petang-petang sikit baru nak keluar cari makan…heheheheh


Ok untuk lunch yang dah lewat nie merangkap dinner, kitrg nak cari Maggie Ketam…yela sebelum ni ada baca blog and google2 skit, tengok macam best jek kalau nak cuba Maggie Ketam tu…so moh ler kita ke D’Syaz Café… just set je kat waze tu hah…sambil2 mata melilau keluar tingkap nak cari D’Syaz Café…. Alhamdulillah sampai!!!


D'Syaz Cafe

Jemput makan!!!!

Memandangkan D’Syaz Café ni dah dekat dengan Pantai Cahaya Bulan…so kitorang lajak kan skit le ke sana…saja nak tengok aktiviti orang KB di waktu petang hujung minggu ni hah…


Pantai Cahaya Bulan

Aktiviti malam pula nak pergi ke Wakah Che Yeh…baca blog sana-sini banyak yang suggest pi Wakah Che Yeh nie… so jom tengok apa yang…



Actually Wakaf Che yeh nie more on macam Pasar Malam, ada bermacam-macam yang dijual di sini dari segi pakaian,  kain ela, cadar, mainan, barang keperluan dan banyak lagi….yang bestnya berlatar belakang lagu tradisi masyarakat Kelate…meriah ok…

Boleh plak nak rasa coconut shake nie hah…ok not bad rasanya


Malam pun dah semakin lewat, kitrg pun dah penat…see you tomorrow la ek.

------------

Pasar Siti Khadijah


Pagi ni kita nak jalan-jalan cari sarapan. Plan nya dari Khalifah Suite Hotel & Apartment kitorang nak jalan kaki jek gi breakfast then nak ke Pasai Siti Khadijah…bila fikir-fikir balik satgi nak beli keropok bagai mau tak larat nak angkut balik hotel…so kitrg drive and park safely kat area Pasar Siti Khadijah then jalan kaki je dari situ ke tempat breakfast.

Sarapan di mana? Of cause ler di Kedai Kopi Din Tokyo….



Kedai Kopi Din Tokyo
Actually Kedai Kopi Din Tokyo nie bersebelahan dengan Temenggong Hotel iaitu betul-betul tengah town KB nie hah…so lain kali kalau nak menginap dalam town KB boleh le check in kat Temenggong Hotel…jalan kaki jek nak breakfast kat  Kedai Kopi Din Tokyo!!!




Hah apa yang special nya Kedai Kopi Din Tokyo nie? saja nak try makan telur Ping Pong yang menjadi buah mulut orang ramai dan wajib ler rasa kalau sampai di KB ni…

Telur Ping Pong
Di sini memang terkenal dengan breakfast nasi nya….so ada bermacam-macam nasi berlauk…ada lauk ike, aye, daging….semuanya dah siap bungkus…tinggal ambil dan makan….layan diri naa…

Kedai ni berkonsepkan ala2 Tenpayaki Restaurant di mana Pak Din Tokyo duk kat tengah melayan pelanggan

Layan lagi.....kasi terliur sikit!!!


Telur Ping Pong nie memang superb….terbaik ok!!!tak dapat nak diluahkan dengan kata-kata…kena cuba sendiri bila mai sini!!

Selesai breakfast, kitrg jalan kaki semula ke Pasar Siti Khadijah….sebelum tu lalu di Pusat Batik Kelantan…lalu je…tak masuk pun…hehehehe



Masa ni, peniaga-peniaga Pasar Siti Khadijah baru jek nak start bisnes…..sebab masih awal pagi lagi….kitrg sempat beli beberapa pasang kain untuk souvenir para ibu2..i.e Opah, Opah Chu dan Mama Kakak….memandangkan stock kain dari Bandung untuk baju raya kitrg masih banyak lagi so takdela shopping kain sangat….heheheheh beli banyak pun cuma keropok jek…

Lebih kurang jam 10pagi settled di Pasar Siti Khadijah…kitrg balik Hotel park kete kat hotel semula sebab lepas nie nak jalan kat area hotel plak….actually Khalifah Suite ni bersebelahan dengan pintu gerbang nie….



Dekat situ juga la terletaknya Istana Jahar Muzium Adat Istiadat DiRaja Kelantan….kitrg lalu jek…tak masuk pun….



Antara bangunan yang ada dipersekitaran situ….






Lebih kurang jam 11:30pagi kitrg dah checkout…nak bertolak balik ke Shah Alam melalui Terengganu….target nak berhenti sembahyang zuhur di Masjid Ulul Albab Jertih.

Dalam perjalanan dari KB ke Jertih kitrg singgah di Kerepok Lekor Losong C.I.K…hehehehe memandangkan kitrg nie bukan pakar mencari keropok lekor so singgah sini borong ler ek…sedap!!!dan yang bestnya ada Coconut shake lagi…superb!!!


Perjalanan diteruskan….and tadaaaa dah sampai Masjid Ulul Albab Jertih






Kagum ok!!! Masjid binaan daripada 100% kayu…sangat cantik….nyaman jek….

Perjalanan diteruskan melalui Bandar Al-Muktafi Billah….dan seterusnya keluar highway Pantai Timur….pergh jauh perjalanan memang sangat luas permandangan…..heheheheh happy + penat….sib baik ada reserve 1 day extra untuk berehat….Alhamdulillah….


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...