Tuesday, 28 January 2014

Gold Coast – Sydney 5: Checkout, Virgin Air

Setelah hampir sebulan blog ni menyepi...selamat tinggal 2013, ....hehehhe maklumla masuk tahun baru 2014...banyak benda nak kena buat...malas nak cerita panjang ok....konon bz la sangat...puiii.....apa yang penting nak abiskan cerita holiday kitrg yang dah lapuk nie.......

Bersambung kita ke hari seterusnya iaitu hari terakhir di Gold Coast....pagi tu sambil santai bersiap untuk check out kitorg sempat bergambar di sekitar Mantra Circle on Cavill nie....


 Ini antara tarikan di Gold Coast yang kitrg tak naik....Superduck tour....siap boleh guna laluan air untuk menyeberang sungai.....


Plan hari nie lepas checkout Apartment pukul 10am...kitrg terus nak gerak ke Airport sebab flight jam 5ptg so ngok ngek ngok ngek rasa macam tak sempat nak jalan-jalan lagi....just take sweet time, sambil jalan santai untuk tunggu masa check in..... dah survey siap2 antara tempat yang kitrg boleh lepak ialah kat Centro Tweed Mall untuk buang masa..... 


dari Apartment Circle on Cavill kitrg just berjalan ke kiri untuk ke bus stop Surfers Paradise instead of lintas jalan yang nak naik bus ke Seaworld/Movieworld tu.....dekat jer dik so tak susah pun nak bawak beg2 yang berlambak tu!! di bus stop ni kitrg akan naik bus 702 untuk ke Airport.

Bye bye Gold Coast....we gonna miss you!!! best giler rasa macam nak repeat lagi ok!!

 Sambil nunggu bus....macam biasa bergambo jer la keje kitrg nie....

Sepanjang di Gold Coast, Adik memang always berkepit ngan Papa....duk dalam bus le....duk tepi pantaile....duk lepak2 sambil nunggu mak shopping le...memang semua dengan Papa la.....


Actually di airport nie ada menyediakan khidmat baggage locker...boleh Google untuk tahu dengan lebih lanjut lagi...(4hrs : Small ($4), Medium ($6), Large ($8)....Tapi kitrg sampai2 jer airport terus check in beg sebab gap menunggu cuma beberapa jam jek....

Urusan check selesai, kitrg pun terus gerak ke bus stop depat Airport tu untuk ke Centro Tweed Mall. Kena naik bus 761...perjalanan mengambil masa lebih kurang 15 mins jek.....dan macam biasa ckp kat driver tu nak turun di mana....



Actually dalam Centro Tweed Mall kitrg just jalan-jalan cuci mata jek sambil buang masa....


Lebih kurang jam 1tghari...kitrg terus gerak semula ke Airport menaiki bus yang sama 761....yang beza nya naik di seberang jalan jek....suasana di Gold Coast Airport agak tenang dan tak sesak pun....


Untuk ke Sydney, kitrg booking ticket naik Virgin Air....ala2 AirAsia ler ni...sebab nak tambang murah punya pasal...jimat!!...actually perjalanan ke dari Gold Coast ke Sydney cuma mengambil masa 1 jam sahaja....ermm...tingat lagi masa nie...elok2 nak naik kapal terbang...hujan pulak turun dengan lebatnya...so kitrg stranded le kat sini tapi tak lama pun...only 1 hr jer...dalam kul 6ptg gitew baru boleh naik...


Virgin Air...memang terbaik...besar, luas dan yang best nya ada tv tu utk semua org...gempak gilerr...alangkah baik nya kalau AirAsia punya kapal terbang pun cani gak...sure tak boring!! baru le berbaloi kanzzz bayar itu ini....hehehhee

Siap budak2 nie dapat snacks & mineral water...free ok!!....dah baca pringles tuh halal jgn risau!!



Bukan itu sahaja....kitrg diberi earphone sorang satu ok!! Amboi Adik konon leka la tuh tgk cartoon...hehehehhe

 Amacam???? best tak??

Sampai di Airport Sydney lebih kurang jam 7 lebih...alhamdulillah...walaupun pada mulanya hujan lebat...tapi kitrg selamat sampai mengikut jadual yang telah ditetapkan......so sebaik checkout ambil beg & terus pi cari train untuk ke Sydney City....

Untuk naik train kitrg kena beli gate pass (Adult @ $12.60 & Child @ $9.60) dan untuk transport kitrg di Sydney nanti kitrg menggunakan MyMulti3....(Adult @$61 & Child @ $30.50).

Kali nie dah pandai pi umah Mak Uda naik train & bus...hehehehh yela kitrg bertujuh tuh...mau 2 kali trip kena ulang alik....tau lakan kat OZ ni mana boleh berhimpit-himpit dalam kereta...kompem kena saman dik nanti!!!

Lebih kurang sejam process checkout, beli ticket train & naik train ke Circular Quay....hehehehe yeay dah sampai...ingat lagi Convenience Store nie hah.......macam biasa naik bus 310/309 untuk ke Mascot rumah Mak Uda....selagi Mak Uda ada kat sini memang ulang alik je la kitrg ke sini...muahahahahaha.....


Penat...sampai-sampai terus lepak...sebab esok pagi-pagi nak ke Blue Mountain menggunakan public transport sepenuhnya...kali ni dah pandai ok!!! xmo amik package macam kitrg amik dulu trolleytours tuh....hehehehe...just tuju terus tempat tumpuan jek...for the sake of been there!! tapi kalau ada duit apa salah nya kanzzz nak amik package tu dapat naik rides yang ada kat Blue Mountain....hah tapi kitrg nie dari Gold Coast pehtu tu ke Sydney...kena la budget2 kot ye pun kanzzz.....pandai-pandai la dik non!!!






2 comments:

  1. Azza, bila naik bus kat gold coast macam mana nak cam tempat stop kita? Memang kena bagi tau drive bus suruh alert kita ya bila sampai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... Ya Diana, just bgtau driver..diorg sgt sporting dan faham especially kita as a tourist

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...