Wednesday, 21 May 2014

Hong Kong Day 4


Us with Hong Kong view....
Ok last day!! Pagi-pagi lagi we all dah siap kemas nak check out and tinggal beg di Nathan Hotel. Mode hari ini just jalan santai di The Peak dan seterusnya ke Airport. Actually ticket flight kitrg malam @ 9:05pm so ada banyak masa lagi. Tapi berdasarkan pembacaan dari blog, banyak yang ingatkan supaya better tiba awal di Airport untuk check in dan juga pemeriksaan kastam. So budget time untuk ke Airport ialah around jam 3petang sebab perjalanan pun dah mengambil masa 1 jam dalam bus kan…..

Sebaik lepas check out, we all terus ke Jordan station untuk ambil train ke Central. 

Opah.... Jordan Station
Macam mana nak pergi ke The Peak dari station Central?


Central Station
Lengang.....
So di Central kitrg ambil exit J2. Keluar sahaja uols akan jumpa signboard to The Peak…


then akan lalu di laluan pejalan kaki macam park gitu…di sekeliling akan nampak banyak bangunan tinggi dan salah satunya sejibik macam bangunan CIMB kat Jalan Raja Laut tu…



Rehat sat naaa.....

Follow signboard ya....
Tadaaa…


Dari jauh dah nampak Peak Tram…uols nampak tak???

Follow jek instruction dalam link kat atas tu ok….tak pun memang ada banyak sign board untuk ke The Peak…tak kan sesat nya lah!!!


We are here!!

We all kan dah beli tiket siap2 di DingDing Travel…so takpayah le nak beratur lagi…so boleh jalan terus untuk beratur naik tram ek…sambil tunggu tram boleh le bergambar…

selfie dalam tram...

Lebih kurang 12-20minit sampai la di The Peak ni…Papa memang gagah melayan Adik yang sibuk nak dukung tu hah….


Wah sampai-sampai jek terus jumpa Peak Market nie…omg boleh shopping souvenir lagi!! Harga ok not bad…boleh borong kat sini gak untuk fridge magnet…yang penting pandai tawar menawar naaaa….


Next terus naik ke anjung tinjau ok….sib baik masa ni cuaca agak-agak mendung jadi takde la matahari duk tegak kat atas kepala…bergambar punya bergambar settled la trip untuk last day ni….

The Peak 2014.....

Sebelum tu singgah dulu di HardRock cafĂ© ….nak menambahkan lagi koleksi t-shirt HardRock…



Memandangkan masa ada lagi…so sebelum balik kitrg lepak-lepak di area The Peak Galleria….layan gambar je la….


Jom selfie lagi!!


Opah & Opah Chu


Eh sebelum turun nampak ni plak…


Aksi comel Adik.....

Weehooooo dah settled, jom balik!!! Rindu plak rumah….so we all go back to Hotel Nathan dan collect our luggage….untuk naik bus ke Airport kitrg just lintas jalan sahaja dari Hotel Nathan tu…ada bus stop untuk bus A21 ni….alhamdulillah semuanya berjalan lancar…

Bus stop di seberang jalan depan Nathan Hotel
Budak-budak yang seronok pi travel nie….


Bus A21 ni actually drop kitrg di Terminal 1….so dari Terminal 1 kitrg berjalan ke Terminal 2 untuk check in tapi sebelum tu nak kena return Octopus card dulu…so bolehle dapat refund…banyak lagi weeiii value dalam tu….so alang-alang nak ke Terminal 2 singgah sekejap di MTR station….settled dapat refund terus gerak ke Terminal 2.

Mission selepas check in luggage ialah nak cari prayer room @ surau di Hong Kong Airport…ya...di Terminal 2 betul-betul sebelah 7eleven sahaja prayer room nie..

Nampak tak ada sign prayer room tuh?
Bersih dan selesa…


Selesai sembahyang, kitrg terus ke Information Counter nak tanya pasal custom checking dan “Popeyes” ….sama ada di Terminal 1 or Terminal 2……so staff tu suggested kitorg buat custom checking di Terminal 2 sebab tak ramai org dan terus naik train to Terminal 1…naik tingkat 7 departures hall (restricted area) untuk “Popeyes”…hehehehe bagus…sekali jalan sahaja…

Hah apa Popeyes tu? Tadaaa

Nampak tak logo halal tuh??
Halal restaurant yang ada di Airport nie…. 
Jemput makan....
Makan santai sambil nak habiskan masa ok!!….

Settle jek makan masa untuk pergi ke gate menunggu….


On the way tu boleh jumpa pulak kids corner nie….apa lagi laying ler kejap budak-budak ni main…


Alhamdulillah semuanya berjalan lancar….dan kitrg pun selamat sampai ke tanahair…



So inilah antara ole-ole yang di bawa pulang sebagai kenang-kenangan dan juga souvenir untuk friends…

From Ladies Market
-
-




From Hong Kong Disneyland
-
-

 


From Macau
-
-


From Peak Market
-
-



From HardRock Hong Kong
-
-


Habis dah!!!....





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...