Wednesday, 25 December 2013

Gold Coast – Sydney: Itinerary


Sempena cuti sekolah kali ni Gold Coast – Sydney menjadi pilihan kami (5 hari di Gold Coast & 5 hari lagi di Sydney)….bukan apa anak2 saudara kita ni baru habis UPSR & SPM, so saja nak bagi depa happy skit….konon Mama nak teman kakak ipar n anak saudara jek memula tu, sudahnya last2 dengan Papa n anak2 skali Mama bawak ok…janji Papa bayar…ekekeke…diorg ni manja mana boleh kena tinggal!!

Bagi siapa-siapa yang nak refer my previous entry on Sydney boleh re-cap di sini….(travel Sydney menggunakan public transportation, travel Sydney yang menjimatkan, cepat mudah dan selamat….)


Sebelum nak bercerita panjang pasal travelogue Gold Coast-Sydney nie, meh kita tengok apakah persediaan awal yang diperlukan sebelum nak travel contohnya booking ticket flight, entrance fee, accommodation, transportation dan sebagainya. Kali nie rajin sikit ok nak buat prelude journey…hah baru nampak organize skit kanzzz…….

Pandangan dari apartment Circle on Cavill - Level 19 Tower 2

GOLD COAST
  • Ticket flight- Macam biasa AirAsia menjadi pilihan because “Now Everyone Can Fly”
  • Accommodation – memandangkan trip kali nie ramai 7 orang, jadi Circle on Cavill Apartment menjadi pilihan sebab boleh accommodate ramai, jimat, selesa dan yang paling penting easy access dengan public transport. For details boleh layari (http://www.holidayholiday.com.au/circle-on-cavill/apartments).
  • Entrance fee untuk 3 Worlds (Dreamworld, Movieworld & Seaworld) pula kena sentiasa tengok bila ada offer di sini (http://themeparks.com.au) normally dia akan offer ticket combo so lebih jimat instead of beli single ticket i.e Movieworld, Seaworld and Wet n Wild combo….for Dreamworld memang tak ada pilihan memang kena beli single. So plan itinerary untuk trip kami kali nie hanya untuk 2 worlds jek Movieworld & Seaworld …Wet n Wild tu kalau sempat la sebab nak slot in Carrara Market and of coz la Harbour Town!!
  • Transportation – dah study  ada beberapa options….tetapi hah bila dah calculate n buat cost & benefit analysis, public transport through go-card (ala2 touch n go) yang paling jimat. Sila layari (http://translink.com.au/tickets-and-fares/go-card/visitor-information)

      Options yang ada untuk rujukan korang la ek…(pilihan ditangan anda)
1.       Freedom Pass (http://www.gcshuttle.com.au/)
2.       Car Rental (http://www.familycarrentals.com.au/)


·        SYDNEY
  • Ticket flight – Untuk domestic flight from Gold Coast to Sydney, Virgin Australia menjadi pilihan…ni kira adik beradik AirAsia la ni…boleh layari (http://www.virginaustralia.com/au/en/)
  • Accommodation – Tak aci ek gi umah Mak Uda jek….tq Mak Uda…mmmuuuaahhhh
  • Entrance fee – memandangkan sebelum ni kami sekeluarga dah pergi Sydney attractions so untuk kali ni kami bagi peluang to kakak ipar & anak sedara je la masuk…baik duit tu save untuk shopping ok…cukupla hanya sekali…masih segar dalam ingatan nie (Cuma kami nak repeat Featherdale & Madame Tussaud jek kot)…ehhehehehe. Boleh refer to entry I sebelum ni untuk details.
  • Transportation – macam biasa MyMulti3 menjadi pilihan sebab sangat mudah dan all rounded.

Itinerary:

GOLD COAST 5 DAYS
·         DAY 1 : Arrival time 7:50am – Explore Surfers Paradise / Circle on Cavill / Harbour Town
·         DAY 2: Carrara Market / Leasure at Brisbane / Beachfront Market
·         DAY 3: Seaworld / HardRock shop
·         DAY 4: Movieworld / Surfers Paradise
·         DAY 5: Checkout!! / Centro Tweed Mall

SYDNEY 5 DAYS
·         DAY 1: Blue Mountain Scenic view / Paddy’s Market
·         DAY 2: Shopping time!! Birkenhead Point / Sydney City tour
·         DAY 3: Featherdale Park
·         DAY 4: Ferry tour – Sydney Attractions / The Rocks
·         DAY 5: DFO Homebush and depart….


Ok ni jek yang dapat I kongsikan bersama untuk prelude journey ….selebihnya boleh refer to the next entry!!!! Tunggu!!!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...