Sunday, 7 October 2012

KOREA: PART 5 NAMI ISLAND



Our mission seterusnya ialah melawat Nami Island yang menjadi kegilaan peminat2 cerita Winter Sonata atau dalam bahasa Korea nya 'Gyeoul Yeonga'… Why is Winter Sonata a Big Hit in Asia?..kepada sesiapa yang nak tahu kenapa sila layari laman web nie http://www.koreanfilm.org/tvdramas/wintersonata.html) by Diana Lee…





Back to our journey…pagi2 lagi kitrg dah gerak ke Itaewon subway utk pergi ke Gapyeong Station…details perjalanan:
Itaewon – Taereung (Line 7) – transfer to Sangbong amik menghala ke Gyeongchun Line turun di Gapyeong (lebih kurang 1 jam perjalanan)….takpe jauh perjalanan luas permandangan…sbb apa? 

Rata2 bila tengok package utk ke Nami Island semuanya harga lebih kurang KRW115,000 per pax…kira tu cuci tangan & kaki la just follow je tour guide…tapi disebabkan kitrg nie nak jimat banyak so inilah budget kitorg…

MRT= 1,950 return x2 (3,900)
Taxi from Gapyeong ke terminal ferry: 5,600 return/3 =(1870won) per pax
Ferry=(8,000won)
Admission=(10,000won)

Therefore total untuk seorang ialah lebih kurang KRW24,000 seorang…jimat BANYAK tak?? (bole save KRW91,000 dari ikut package tour….heheheheh bole buat shopping ok!! Jom explore details of  our journey to Nami Island…


Tadaaa ni dia Gapyeong Station….

kalau uols tak sampai sini maksudnya salah station la tuh…heheheheh btul2 depan station nie ade taxi stand bersebelahan dgn Korea Tourism Centre…so kitrg pun saje jela double kompem dgn staff KTO and tanya nak pi Nami mcm mana…Nampakla mcm betul2 pelancong kan..ahakss….so macam biasa tunjuk kat Map and dia suh naik taxi kat depan tu….

Ni dia terminal ferry…








Sebelum naik ferry..kitrg sempat beli jagung yang dijual kat kedai berhampiran….nampak sedap tak?

<sebelum naik ferry>

Sampai shj di Nami…kitrg terus ambil buggy nie pusing satu island dengan harga KRW5,000…sbb nak short cut punya pasal hehehe..


<buggy KRW5,000> bayar je kat pemandu nya tuh…

Actually keluasan Nami island  nie tak sebesar sangat pun lebih kurang 4km in diameter (source: Wikipedia) so uols bayangkan la betapa sekejap nya kitrg pusing satu pulau nie… yg ambil masa lama pun sbb nak snap gambar2 dekat scene2 drama Winter Sonata…







Kebanyakkan kawasan Nami Island nie dipenuhi dgn pokok2 chestnut and poplar tree…sbb kita bole nampak banyak tupai2 yg comel berlari ke sana ke mari…



 <sempat snap tupai nie>

Hahh...ni gambar2 yang diambil utk mengimbas kembali citer2 Winter Sonata... (walaupun i tek pernah tengok citer tuh...buat2 paham & pernah tengok je la ek...ni Gee & Hidayah yang pakar nie)
















Ditengah2 pulau nie actually ade padang rumput yang cantik dan bersih untuk kemudahan pendidikan, tapak perkhemahan dan aktiviti riadah…so kitrg sampai je dekat kawasan nie bykla budak2 kindergarden….comelkan..tingat plak anak…



 <uniformnya siap satu set ngan beg lagi>


Lebih kurang sejam setengah je satu pulau kitrg dah explore…snap gambo lagi!!











Orait...memandangkan pengunjung dah semakin ramai ke pulau nie...kitorg  pun xnak buang masa so terus ambil ferry utk balik….

<sebelum balik sempat snap skit kat pintu gerbang nie>


bergambar dengan ahjumma ni…dia sangat peramah n happy sangat berjumpa dgn org M’sia..siap cerita yang dia dah pernah sampai di Kota Kinabalu sambil tunjuk gambar2 dlm hp nya….Gee la yang rajin melayan dia….


<dalam ferry sempat lagi snap gambo “Korean Women”>

Berjalan kaki ke taxi stand utk balik semula ke Gapyeong Station…kena merentasi parking area yang luas…


Lepas nie nak pi pusing2 di Itaewon plak ek!!!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...