Saturday, 17 May 2014

Hong Kong – Itinerary


Acara tahunan untuk Family Vacation sudah kembali….yeay!!! kali nie akhir bulan April menjadi pilihan sebab boleh sambung cuti terus dengan Labor Day….bukan tu saje boleh sambut our Wedding Anniversary…auwww….eh sambut ke we all?….mana ada beb kebetulan jek tu…yang penting dapat tiket murah so Everyone Can Fly…muahahahahahah memandangkan tiket murah beli since last year punya promo…so bawak le Opah skali pi Disneyland tu hah…heheheheh tiket bersih (with booking seat) tanpa baggage and additional meal kitrg dapat cuma RM300 return ticket per pax…..giler ok!!!


Mulanya nak spend masa dalam Hong Kong Disneyland sahaja untuk 4D3N plus character breakfast bagai…tapi memandangkan trip kali ni ada Opah ngan Opah Chu… so takan nak spend dalam Hong Kong Disneyland ye dak?? So bila pk2 balik better tukar skit plan tu jadi Hong Kong Trip…next time kalau bawak budak jek baru la ngam kalau nak jadikan HK Disneyland Trip 4D3N…ok boleh plan for next trip…muahahahahaha

Back to our objective tadi…basically our travel itinerary – Trip to Hong Kong (4 Days) as follows:-
  • Day 1:  Avenue of Stars / Symphony Light
  • Day 2: Macau Day Tour / Ladies Night Market
  • Day 3: Hong Kong Disneyland!!
  • Day 4: The Peak

Jadual kitrg untuk 4 hari di Hong Kong nie actually agak cramp skit…so kalau nak jaln santai kena spend maybe dalam 5-6 hari kot….tapi agi kitrg yang kaki jalan nie…Alhamdulillah takde masalah….bagi 4 hari kita gayakan ler…heheheheh steady ek Opah & Opah Chu!!!


Untuk Accommodation:
  • 2 Days : California Hotel (Golden Crown Court) MTR nearby = Tsim Sha Tsui (Exit A2)
  • 1 Day : Nathan Hotel (MTR nearby = Jordan Station (Exit B1))
Hotel info and booking untuk kedua hotel ni from www.booking.com


Entrance Fee:
  • Disneyland 1 day pass : HKD450 (Adult) /HKD320 (child) /HKD100 (elder)
  • Peak Tram Skypass = HKD80 (adult) + HKD39 (child/elder) HKD55(adult) / HKD40(child/senior)


Transportation:
  • Octopus Card: HKD150 (adult) / HKD70 (child/elder) + Top up HKD50 each.
  • Macau Ferry – TurboJet (HKD2,028 = untuk return ticket (3 adults / 2 child / 1 elderly)


Miscellaneous:
SimCard for internet data: HKD88
Tahitian Terrace Restaurant: HKD100 per pax


** Notes: Trip Hong Kong nie 90% kitrg bawak bekal, makan luar sekali di dalam Disneyland (Tahitian Terrace Restaurant) dan hari terakhir iaitu di Airport (Popeyes).

Checklist Barang yang di bawa untuk bekalan:-
  1. Beras yang di packed siap2 mengikut hari
  2. Brahims – kari daging/kurma/rending daging
  3. Timun dan kacang panjang untuk ulam
  4. Roti Cream Gardenia
  5. Roti buku
  6. Serunding untuk tambahan makan dengan nasi or roti
  7. Koko crunch untuk kudapan anak2
  8. Mentos sebagai sumber sugar for energy
  9. Asam untuk naik ferry kot2 ler ada yang loya nanti


Us with Bruce Lee.......



2 comments:

  1. Salam, nak tanya, kalau booking hotel online contoh california hotel, book utk double room, tapi check in nanti ada 2 org dewasa, dan 2 kanak2 umur 9 & 10 tahun, dorang tk kesah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Disarankan kalau ada 4org better book utk 4org sbb normally hotel di HongKong agak sempit dan muat2 utk tidur shj

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...