Tuesday, 20 May 2014

Hong Kong Day 3



Day 3 in Hong Kong!! Hari ni kitorg nak check out from California Hotel dan check in di Nathan Hotel pula ye…Nathan Hotel ni terletak berdekatan dengan Jordan Station iaitu lebih kurang 10minit berjalan dari exit B1. 

Kali nie kitrg ambil bilik besar yang boleh fit untuk 6 orang, besar dan luas. Baru ler budak-budak bolwh berlari naaaaa……harganya? Boleh refer di www.booking.com ya!


Bawah hotel ini ada Starbuck iaitu di Pak Hoi Street.


Tanpa berlengah masa, sebaik sahaja check in dan tinggalkan beg kitrg terus bergerak ke Disneyland ok…takmo buang-buang masa nie. Dari Station Jordan terus menuju ke Station Lai king untuk transit MTR menghala ke Tung Chung. Bila dah naik MTR ke Tung Chung kena tukar train di Sunny Bay ya untuk ke Disneyland.




We are here!!

Turun-turun je dari train, masing-masing sibuk nak bergambar…hah kalau nak bergambar better bergambar sekarang ya sebab nanti malam time balik takde nya nak bergambar2 sebab budget sure penatnya nanti.

Alhamdulillah hari ini cuaca cerah…


Sebelum masuk banyak gak tempat-tempat yang boleh kita bergambar…and again make sure uols bergambar sebab masa balik sure tak sempatnya….


Sebelum entrance masuk akan ada staff yang check beg kita…so no bekal-bekal nak berkelah ok!!. Akak memang dah study…. awal-awal dah tau tak boleh bawak masuk bekal. So plan itinerary hari ini nak makan di Tahitian Terrace Restaurant (halal restaurant di Hong Kong Disneyland). Sila masuk dalam budget ya…anggapla HKD100 per pax…wow!!


Macam biasa bila dah masuk dalam Disneyland ni kena study dia punya jadual ya….hmmmm belek punya belek tak banyak actually show dalam Disneyland ni so tak perlu nak plan-plan kot….layan je la


Awal-awal lagi dah masuk dalam shop dia…memang boleh jadi gila sebab rasa macam-macam nak dibeli ok!!..nak-nak budak-budak ni for sure ler menyalak nak tu nak ni haih………terpulang pada masing-masing la nak berbelanja macam mana naaa….bagi akak seperti biasa kalau travel holiday memang ada proper planning dan budget……so beli as per list item. Heheheheheh




Ada street show di Main Street USA ni….so saja nak bagi Kakak berani skit…terus suh dia volunteer!!!!


Then kitrg ke Tomorrow Land….timing untuk beratur lebih kurang dalam 15-20minit….so harap bersabar je la. 


Di Tomorrow Land ni sempat ler kitrg naik Orbitron 


Yeeeehhooooooo
dan main Buzz Lightyear Astro Blaster.


Lepas ni nak pi explore Fantasy Land pula ya…sebelum tu bergambar dulu.
Inilah dia Sleeping Beauty Castle



Di Fantasy Land ada banyak attractions especially untuk budak-budak umur range 3-12 years. Masa menunggu? Pergh kat sini lagi lama…sebab ramai giler la pulak……Antara yang sempat kitrg enjoy kat sini ialah tengok 3D show di Mickey’s PhilarMagic…



Dumbo the Flying Elephant
 
Nak beratur naik Dumbo...ramai weeiii
Cinderella Carousel


The Many Adventures of Winnie the Pooh.


 Bergambar di Fantasy Gardens



Lama jugalah kitrg spend masa di sini…yela nak bagi Kakak & Adik happy kanzz….sanggup beratur lama…eh apa cerita pulak Opah & Opah Chu…hehehehe diorg takmo join pun so lebih banyak lepak kat tepi-tepi tu je…lebih kurang jam 2 lebih baru terasa perut lapar…yela sebelum tu memang kitrg ada bawak roti cream untuk alas perut…actually setakat Roti cream, biskut2 or keropok2 tu boleh aja bawak masuk…yang tak boleh nya ialah bekal nasi or mee tu hah…for sure kena rampas naaa….lainlah di Gold Coast or Sydney…diorg memang galakkan kita berpicnic dalam themepark, siap ada tempat untuk berpicnic lagi ok!!

Ok back to Disneyland…Adik & Kakak pun happy dah tu…jom nak isi perut pula di Tahitian Terrace Restaurant. Di mana? Di Adventureland…..


Menu ok not bad!! Sedap dan big portion….so kalau kitrg berempat anak-beranak boleh ler order 2 menu set termasuk air….

Alang-alang dah sampai Adventureland ni kitorg naik Jungle River Cruise….hah kali nie Opah & Opah Chu join!!



Perjalanan diteruskan lagi ke ToyStoryLand…kat sini pun menarik gak….sesuai untuk budak-budak bawah umur…



Hah sekali dah cuba…baru Opah & Opah Chu seronok nak main lagi…di ToyStoryLand ni kitorang naik Slinky Dog Spin…



Hah attraction seterusnya ialah Toy Soldier Parachute Drop & RC Racer…hok tu Mama surrender la ye…Papa yang layan….penat weiii satu hari beratur dan jalan…huhuhuhu


Hari dah semakin lewat…settled main di Toystory Land…kitrg gerak ke Mystic Point…wahhhhh kagum dan cantik….pesal la awal-awal tadi kita tak gi sini…hehehehehe


Mystic Point

Oppsss ini budak wanted!!!

Last check point ialah di Grizzly Gulch….dah gelap wei…seharian kitrg kat sini….so just lalu jek dan mission seterusnya ialah nak lepak balik di Main Street USA depan Sleeping Beauty Castle untuk tengok fireworks pulak….


Masa ni punya la ramai manusia….semuanya excited nak tengok fireworks…so we all just lepak belakang-belakang skit…target nak balik naik MTR semula jam 9malam sebab nak kasi semua orang yang ramai-ramai ni balik dulu….sesak weiii…..




Setelah penat seharian duk dalam Disneyland tu kitrg balik hotel dan rehat sahaja….no activity for tonight….esok nak gerak santai ke The Peak pula….opsss dah last day!!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...