Sunday, 29 December 2013

Gold Coast – Sydney 3: Seaworld, Surfers Paradise


Itinerary hari ni ialah meng explore Seaworld!!!...heheheh memang sengaja nak pergi hari Isnin….konon ingat tak ramai la sangat orang sebab malas nak beratur panjang….yeay masa untuk tengok Doplhin!!

Hehehehe budak-budak nie pagi-pagi lagi dah bangun excited nak pi Seaworld…Setelah bersiap dan pack kitorang punya breakfast & lunch…kitrg bergerak ke Appel Park untuk menaiki bus no.750 pulak….senangkan kalau check-in di Circle on Cavill! Easy access dengan public transportation. Mudah, berbaloi dan tak penat pun menaiki public transport di Gold Coast. Suka suka suka!!

Actually Seaworld ni agak dekat sikit dengan Surfers Paradise, cuma mengambil masa 15 minit jek….so sampai-sampai jek turun dari bus stop…kitrg kena menapak sedikit untuk ke Main Entrance….



Sampai di Main Entrance, kitrg terus beratur di bahagian online booking redemption. Memandangkan hari ni 1st kitrg nak redeem ticket yang di beli dari http://themeparks.com.au so terus dapat fast lane…dekat kaunter check in tu nanti kitrg kena amik gambar ok untuk di print kan kat ticket..tujuannya adalah untuk make sure orang yang sama sahaja boleh repeat masuk. Untuk pengetahuan, ticket VIP pass yang kitrg beli nie actually valid untuk 6 bulan tau…so kalau banyak duit boleh le nak repeat masuk….hehehehehe takde maknanya…baik akak spend untuk pi tempat lain plak kanzzz….tapi actually untuk local people best la…boleh repeat banyak kali…consider murah la compare to tourist macam kitrg nie one time masuk jek untuk 3 park $99.99…mahal tuh!!!



Sambil beratur apa lagi..posing tangkap gambar...tu je la keje kitrg....
Jom explore Seaworld!!

Masuk-masuk dari Main Entrance, ada mini stadium berhadapan dengan lagoon yang ada mini land….kat situ la terletaknya rumah SpongeBob!!


Yeay!!! Apa-apa pun kena study dulu park map sebab nak plan untuk tengok show. Showtime ada 2 session actually so kita kena pandai-pandai la nak plan tengok mana dulu dan yang paling penting tempat mestila dekat-dekat jadi tak ler kena menapak ke hulu ke hilir nak tengok one show to another one show…tak gitew!!!!



Shows yang ada:-

  1. SpongeBob ParadePants
  2. Fish Detectives Sea Lion Show
  3. Imagine Dolphin Show
  4. Jet Stunt Extreme
  5. SpongeBob 3D
  6. Ray Reef Feeding Session
  7. Penguin Feeding Session
  8. Dora’s Adventure Show.
Untuk pengetahuan korang…keluasan Seaworld nie sangat besar ok!! So korang kena menapak dari satu tempat ke satu tempat…udah le panas..heheheh memang masak…tapi memandangkan kitrg nie memang kaki jalan...jadi takde masalah ler…gila apa nak manja-manja takmo jalan…bayar ticket mahal dik oi…rugi ler…

Sambil study park map kitrg beratur nak naik cable car Sky High Skyway…ok tak le lama nak nunggu…


Posing lagi ok!!!
Dalam Skyway....

Turun-turun jek dari cable car…nampak Dora’s Adventure show baru start at 11:00am….






Hah nampak Malaysian lagi kat belakang tuh...bila tengok gaya pakai tudung macam Malaysian tapi maybe juga Singaporean or Indonesian....so kitrg senyum je la bila jumpa tuh...

Actually waktu yang sama gak ada Ray Reef Feeding session….memandangkan kitrg target nak tengok Imagine Dolphin show at 11:15am so kitrg just lalu jek sambil snap gambo skit-skit….hah nak tengok Dolphin show tu korang kena menapak skit…sebab stadium untuk tengok Dolphin show tu betul-betul kat hujung tanjung ok!!! Pergh menapak lagi!!!




Hahaha jenuh gak la menapak ke hujung tanjung semata-mata nak tengok Dolphin punya pasal!! Tapi penat-penat pun...sangat berbaloi ok!! Show dia memang superb...kagum ok!! memang best ler...comel giler Dolphin2 tu buat show...rasa cam nak turun jek pegang...ehehehehhe

Panas-panas pun sempat posing lagi

Best...jom layan tengok gambo la ek...

Cute rasa macam nak pegang je...

Siap boleh angkat Minah ni lagi....

Dolphin dengan kebolehan melompat tinggi ke udara...kagum!!

Comel...manja jek
Siap boleh lambung-lambung lagi...superb!!!

Final action!! cantik & comel sangat!!!


Lebih kurang setengah jam show Dolphin nie...memang enjoy giler & rasa berbaloi2 ler masuk Seaworld nie...satu pengalaman yang tak dapat dilupakan....ok next mission ialah nak tengok SpongeBob ParadePants...biasa la Kakak ngan Adik sure nak tengok nye kan....cousin diorg Sara & Amir plak nak enjoy the ride yang ada kat situ...so kitrg berpecah....

Actually antara ride yang ada kat Seaworld nie:-

  1. Jet Rescue
  2. Sea Viper Rollercoaster
  3. Viking's Revenge Flume Ride
Tepat jam 12:15pm...SpongeBob ParadePants show bermula...memandangkan kitrg sampai awal kat situ dapat le chop duduk depan...heheheheh dengan tengah panasnya yang takhengat.....pergh memang boleh gelap la kulit!!

Happening....memang colourful...budak-budak suka!!! 
Hah tu dia SpongeBob & Patrick dah sampai....

Tunggu punya tunggu...akhirnya SpongeBob & Patrick sampai dekat kitrg!!! Kakak & Adik sangat enjoy!!!

Give me five!!!!


Oitttt...heheheheh


Adik happy dapat pegang Patrick...!!!

Habis show SpongeBob....kitrg lepak kat tepi padang sambil makan tengahari...kira picnic tengah panas la ni...tengok Mat Salleh relek jek lepak-lepak tengah panas...so kitrg pun nak merasa la jugak....eheheheh

Adik boleh lari-lari lagi ok...tu je la keje dia bila nampak ada burung...terus bertenaga nak kejar...

Memandangkan kitrg memang ada dekat area lagoon tu....next showtime terdekat ialah Jet Stunt Extreme....so kitrg just lepak-lepak jela kat situ sambil bergambar...

Antara aksi yang dipertontonkan....

Hah aksi ni memang best...dah macam Green Goblin dalam Batman plak...kuasa semburan air sehingga Mamat ni terangkat ke udara...macam best jek!!!!

Pergh...jadual kitrg dalam Seaworld nie memang penuh...heheheh maklumla dah study awal-awal tadi...nak make sure semua cover ok!!sebaik sahaja habis show ni kitrg ada lebih kurang 45mins untuk main ride sebelum nak tengok next show iaitu Fish Detective Sea Lion.....so kitrg pun gerak ke Intencity Games untuk layan Kakak & Adik main ride...

Carousel...ni je la yang menarik minat budak-budak nie..kalau tak naik memang tak sah...luv this pic!!

Sambil-sambil tu abadikan kenangan kat setiap entrance park tuh....





Seaworld 2013!!!

Ok dah dekat nak pukul 2:30tgahari...so kitrg gerak ke tempat Fish Detective Sea Lion Show plak...sib baik dekat-dekat situ jek...so takdela nak kena menapak jauh...

Kita bergambar dulu!!!

Ni nama dia Big Al Baloney kalau tak silap....size memang besar giler ok!!!!
Cer tengok size dia...heheheh besar tuh!!



The End!!!

Sebelum keluar...tangkap gambar lagi...heheheheh Kakak memang tak jemu2 nak posing...
 So far show yang best-best dah selamat kitrg tengok....sangat puas hati...so masa untuk explore park yang kitrg belum cover lagi....dan macam biasa kena pergi park yang cover budak-budak kecik la kanz....

Kakak sempat naik ride nie....

Adik pun nak naik gak...tapi kena ada org dewasa temankan...so Papa la jadi mangsa kena naik skali...heheheh 
 Hah...masa ada lagi...masa untuk explore Dinosaur Island plak....






Nak buang masa lagi kitrg beratur naik Monorail plak....lebih kurang 20 minit gak Monorail nie pusing satu Seaworld....



Kedai souvenir...boleh tambah koleksi fridge magnet & keychain kat sini
Antara penguin yang ada di Penguin Encounter....masa nie feeding session...sempat gakla snap pic.
 Alhamdulillah hampir semua dapat tengok show kecuali SpongeBob 3D sebab tak sempat…macam Dora’s Adventure show tu walaupun tak sempat masuk tapi still kitrg boleh tengok dari luar…jadi boleh la snap pic skit2…

Target nak keluar dari Seaworld jam 4:30ptg, sebab nak lepak-lepak kat Surfers Paradise plak lepas tuh...budak-budak boleh sambung main pasir lagi..heheheheh



Sebelum balik...abadikan kenangan kat Main Entrance nie...tadi pagi tak sempat beb nak snap gambo...

Untuk balik semula ke Surfers Paradise...kitrg naik bus 750 semula....balik sembahyang & terus keluar sambung jalan ke Beach....



Petang nie nak bercanda di tepian pantai plak....kasi budak-budak nie sambung main pasir lagi...





Suka sangat dapat main air!!!






Kitrg lepak sampai hari gelap ok!!! rehat santai...memang best giler sebab sejuk!!! sambil layan burung-burung tu makan....

Dalam perjalanan balik ke Apartment...teringin nak makan kebab & pizza...


Pizza tuh 1 slice cuma $3 jek.. tapi kalau beli 2 @ $5....beef kebab dia plak besar...kalau beli satu boleh makan 2 orang tuh...dahla Mamat yang buat kebab tu tak kedekut...letak sayur banyak giler!!! cayalah...

So far..hari ketiga di Gold Coast nie memang best...budak-bidak pun enjoy....esoknya nak pergi Movieworld plak....so balik terus rehat... recharge energy untuk menapak dalam Movieworld pulak....hehehehe adios!!!


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...