Tuesday, 13 May 2014

Medan: Day 2


Pagi nie kitrg breakfast di hotel sahaja….barang2 dah kemas untuk check out…..i amik pakej 1 malam di Parapat jek…another 2 nights I pilih untuk bermalam di Medan….so itinerary untuk hari nie ialah cruise Lake Toba di Samosir Island, melawat Kampung Tomok dan terus ke Berastagi dan Medan….


Breakfast Menu - Nasi goreng / Nasi Bayam kot....ntahla....
Sepanjang perjalanan dari hotel ke jeti

Jadual Ferry ke Tomok Village

Cruise Lake Toba ni mengambil masa lebih kurang 45 minutes….sampai2 sahaja di Kampung Tomok nie kitrg akan melalui kedai2 souvenir untuk ke Rumah Batak….







memandangkan kitrg nie berdua jek…so tak cukup kepala nak travel ke Ambarita Village…normally kalau lebih 10 orang baru boleh ke Ambarita Village tu….setuju sangat la kitrg ni hah…ye la ngeri ok kalau nak pi visit tempat persidangan org Batak & tempat pancung kepala, walaupun ianya tempat2 peninggalan sejarah tapi serious cek tak berani nak pi…satgi kalau ada yang ngikut camne…huhuhuhu no…no…no…no

Antara jenis-jenis Batak:-



HORAS!!!!
 Sebelum sampai ke Kampung Batak, kitrg akan melalui banyak kedai souvenir....






Lebih kurang 5 minit kitrg sampai di Kampung Tomok...



Di sini, Pak Apri dengan gigih nya menerangkan satu persatu pasal rumah batak nie…actually orang Batak ni dahulu memang terkenal dengan ilmu hitam nya….hah kalau kita tengok betul2…pintu masuk rumah nie di sebelah dalam…

So sebelum nak masuk kena tunduk dulu bawah para ni baru boleh masuk dalam...menurut Pak Apri tujuan kepala tu tunduk ialah untuk mengelakkan dari terkena sihir sebelum masuk rumah….ok Pak Apri kasi demo skit!!...



Hah lambang2 ukiran nie pun ada ceritanya….semuanya berkaitan dengan amalan-amalan ilmu hitam org Batak ni…



Ni Patung Sigale Gale….actually patung nie direka oleh seorang..ala tak ingat dah siapa…dia ni kematian anak lelaki dan disebabkan teramat sedih, untuk mengubat kerinduan dia buat patung ni yang menyerupai anak nya dengan harapan anaknya akan hidup semula…mcm tu la cerita nya….siap ada lagu dan tarian Sigale Gale nie….


Pak Apri memang sporting gila…siap buat demo tarian Sigale Gale…..




Next lokasi ialah ke Makam Raja….






Sebelum nak masuk ke Makam Raja, kita kena memakai selendang di bahu sebagai tanda menghormati

Makam Raja pertama

Sebelum jam 12 tgh kitrg dah selesai pusing2 dalam Kampung Tomok nie….sempat la singgah beli souvenir sikit2….Ok time to go back to jeti and naik bot semula ke Parapat untuk lunch sebelum bertolak ke Berastagi….

Our lunch today…..


Selesai makan dan solat, kitrg pun bertolak ke Berastagi…perjalanan? Pergh memang agak mencabar sebab jalannya agak berliku2….pening bagai semuanya cukup sib baik tak muntah jer…

Sebelum sampai ke Berastagi….lokasi yang wajib di singgah oleh setiap pengunjung ialah di Simarjarunjung….di sini macam tanah tinggi Cameron ler….specialty nya ialah teh halia dan goreng pisang panas….


Rasanya? Ermm teh halia ni macam rasa ma’jun…kalau dulu2 mak kita bila pantangkan ada makan ma’jun hah cenggitu le rasanya….hehehehehe

Jemput minum…




Next pit stop pula ialah Sipiso Piso Waterfall…..








Lepas tu tanpa membuang masa kitrg terus gerak ke Berastagi….apa yang menarik di Berastagi ni? Actually feel nya sama macam kat Tanah Rata Cameron Highland….ada pasar buah….tapi kitrg tak beli pun….di sekitar Pasar Buah nie adala kereta kuda…so sapa2 yang bawa anak bole le kasi diorg seronok skit….tapi nak naik kena bayar ler ek…





Memandangkan kitrg nie berdua jek…so tak ambil masa yang lama sangat bila berhenti kat pit stop…so sebelum gelap dah sampai di Medan….memandangkan jauh perjalanan dan agak penat…sampai lupa nak snap gambo rumah makan masa dinner tu..huhhuhuh….

sebelum ke Hotel, Pak Apri drop kitrg kat tempat nak beli Kek Lapis Lengit…so di situ kitrg just amik order dan bayar sahaja…esok petangnya baru tuan kedai tu hantar ke Hotel….just bagi nombor bilik…senang je kan?…boleh dapat kek yang baru masak untuk di bawa pulang ke Malaysia……..done!!






Hotel untuk check in kali nie ialah Hotel Garuda….best! dan selesa!!! Kalau uols nak lepak Medan jek boleh le check in Hotel Garuda sebab sangat selesa….adios




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...