Wednesday, 14 May 2014

Medan: Day 3


Ok dah masuk hari ketiga di Medan…..hari nie jalan santai di Medan…nak visit Maimoon Palace, Batik Center dan juga Pasar Ikan Lama…..



Breakfast santai di Garuda Café…..ok not bad dia punya menu….



Memandangkan Pak Apri dah janji nak ambil jam 10 pagi…so kitrg yang tak reti duduk diam ni kuar le jalan-jalan dekat dengan hotel tu hah….Cuma beberapa minit sahaja kalau nak sampai ke Masjid Raya Al-Mashun dengan hanya berjalan kaki…..memang rasanya ramai yang singgah sini bila dah sampai Medan….actually kalau nak dibandingkan dengan Bandung…..Bandung lebih sibuk al-maklum la port shopping kanzz……berbeza dengan Medan nie……jadi bila dah sampai sini…kita melawat le Masjid, Istana…Pasar…tak gitu?? Heheheheh



Pagi ni Pak Apri bawa kami ke Kedai Batik dan telekung….ok biasa2 sahaja…takde la menarik sangat….tak gila macam kat Bandung…..so just tengok2 cuci mata sahaja…owner kedai tu tak abih2 nak suh angkat satu buat ole2 bole?……



Next mission pula ke Pasar Ikan Lama….hah kat sini kira ala2 Pasar Baru kat Bandung la… ..kain nya ok ler..banyak kain lace actually…harganya pun agak murah…kena pandai tawar sebenarnya…ok dapat le sepasang dua kain lace buat bagi Mama Kakak dan untuk diri sendiri. Memandangkan benchmark dah tinggi kat Bandung…jadi kat Pasar Ikan ni just banyak cuci mata sahaja la…



Tengahari jek kitrg pun gerak ke rumah makan untuk lunch…kali nie lunch di Restoran Simpang Tiga….tempatnya selesa, menu pun boleh tahan….tetiba kali nie nak order jus alpokat….hehehehe tingin la plak….


Selesai makan…kitrg gerak ke Istana Maimoon pula….macam Istana Raja Melayu pun ada…



Kumpulan muzik ni pulak mainkan lagu Bunga Seroja..memang macam kat Mesia rasanya…eh lagu Bunga Seroja tu asalnya mana ek? Ntahla….hehehehehe



Memandangkan ada org order rokok Gudang Garam….so terpaksa la suh Pak Apri tolong belikan….


Masa memang banyak lagi…bilang Pak Apri takan nak balik hotel kanz…so boleh sambung jalan-jalan lagi…dia suggest kitrg pi lepak-lepak dekat Sun Plaza….ok we all follow aje….tanpa membuang masa kitrg terus gerak ke sana tapi Pak Apri tak join le…dia just drop us dan janji balik kul 6pm dia pick up kat tempat yang sama.

Agaknya sini la tempat lepak2 warga Medan di shopping mall….besar n ktrg tatau nak menghala ke mana….so pk2 better cari tempat minum untuk lepak2 ler sambil membuang masa….pusing-pusing jumpa plak Teddy Coffee ni hah…menarik!!!...terus duduk sini…


Kalau bawak budak2 sure sonok nie….

Tengok dalam menu…ada plak jus alpokat…..apa lagi…hari ni dah macam alpokat day…heheheh terus order tu…tadaaaa…..jemput minum!!!

Masa plak lambat nau berlalu….so terus tuju book store……dan hasilnya, dapat le 2 buah Al-Quran ni, bagus sebab warna-warni tulisan dia untuk membezakan berapa harakat yang perlu kita baca…terjemahan nya pula…bahasa Melayu yang mudah difahami…bukan bahasa Indonesia klasik ….hah sebab tu la beli….kalau idak mau kena pk dua-tiga kali gak sebab takut tak baca nanti……



Malam dah semakin hampir…sebaik Pak Apri pick up kitrg…harusla terus nak balik bilik kanz….so kitrg just bagitau Pak Apri nak dinner kul 9 ler….dinner malam last nie actually Pak Apri arrange kat Garuda Café jek….so senang je la takyah kuar makan…just turun jek nanti…

Pergh…lauk kat hotel nie mewah la plak…sampai tak lalu kitrg nak makan…banyak sangat weh!!!...sup dia memang terbaik….



Actually esok flight kitrg pagi kul 6:20am ok!! So kena check out hotel pagi2 buta dalam jam 3am…pergh kena bangun awal!!!....

Suasana 5 pagi di Kualanamu International Airport…..



Nasib baik lepas pemeriksaan imigresen, ada bilik solat dekat dengan ruang menunggu…so xde masalah kalau nak solat subuh….

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar!!!!


Antara Ole2 yang di bawa pulang......

Kek Lapis Legit & Bika Ambon

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...