Saturday, 15 February 2014

Gold Coast - Sydney 6 : Blue Mountain & Paddy's Market



Jom kita sambung semula perjalanan ke Sydney Part 2….bagi yang baru jek nak baca pasal trip jimat Sydney, hah…actually part 1, I dah bagi details untuk naik public transport (boleh refer sini )….apa yang bezanya dengan Sydney Part 2 ialah jadual perjalanan, naik public transport sepenuhnya sampai ke Blue Mountain dan shopping di Birkenhead Point…..

Setelah 5 hari berlalu di Gold Coast, kini tibalah pula kami singgah di Sydney sebelum balik ke Mesia….heheheh as long as ada accommodation…we all ok aje nak singgah tu…kalau tak de jangan harap ok!!!....habis duit akak!!! Sambil melawat keluarga kita…kita jalan-jalan lagi sambil shopping year end sales ok!!! (cerita lapuk ekekekek tak kira nak cerita gak…)

Sebelum nak bercerita panjang percutian kali nie di Sydney…meh nak habaq pasal ticket public transport yang kami beli….kali ni dah pandai…takyah suh adik jemput di Airport lagi….bila sampai di balai ketibaan, kami terus menuju ke train station naik train ke Circular Quay untuk naik bus 310/309 to Mascot….berapa harga ticket? Ticket apa nak beli? Untuk train dalam Bandar, kami memilih MyMulti 3 (Mymulti3 : $61 (adult), $30.50 (child)) la kanzzzz sebab nak cover sampai Blue Mountain…..so dari airport kena beli dan guna GatePass ((Adult:$12.60 ) (Child:$9.60) ) dulu…lepas tu akan masuk ke laluan train dalam Bandar…hah jam tu baru guna ticket MyMulti3……train yang kitrg naik tu memang akan lalu di Circular Quay…jadi xde masalah le nak bawak beg-beg gedabak kitrg tu…..

Ok!!! Hari pertama di Sydney, keesokkan harinya tanpa berlengah masa pagi-pagi lagi dah keluar menaiki bus 310/309 untuk berhenti di Green Square…naik train sampai Central Station….di Central Station, kena naik train untuk ke Blue Mountain pula ek….journey mengambil masa 2 jam…ngam2 sampai di Central Station pukul 8am dan kami sempat naik train at 8:24am…..transportation kat sini sangat efficient…kalau kat jadual tu tulis jam 8:24am…maka 8:24am ler keretapi tu gerak!!!!

Katoomba Railway station

Hadapan Katoomba train station

Kali nie di sampai di Blue Mountain…kitrg tak amik pakej lagi dah mcm Sydney Part 1 (boleh refer sini )…memandangkan tempat utama yang nak pi tu ialah di Echo Point and di Scenic Plaza so naik bus biasa sudah memadai…just guna jek MyMulti3 tu ok!!! Hah…kan dah jimat tu!!!Cuma bezanya takdela naik cable car, Skyway bagai tuh….kata nak jimat…and for the sake of been there….so bergambar di Echo Point and di Scenic Plaza tu pun memang dah memadai…kalau rajin, jalan skit ke Lily Fells….nak rajin lagi…bole tawan itu Blue Mountain…memang ada route untuk pejalan kaki kalau nak hiking or menikmati keindahan alam semulajadi…memang best giler….tapi disebabkan akak punya trailer panjang…takde maknanya akak nak jalan dlm hutan tu….terima kasih jer la ek!! Untuk pendaki gunung yang tegar boleh le merasai sendiri di sini….
macam biasa sambil jalan santai...nak tunggu bus...kita tangkap gambar dulu. Ni dihadapan Carrington Hotel
 

Budget untuk habiskan masa di Blue Mountain nie actually setengah hari jek…so dalam pukul 2pm kitrg dah gerak balik ke Katoomba Station untuk naik semula train ke Central Station.

Ok....di hadapan Carrington Hotel ada bus stop...so kitrg kena ambil translink bus no: 686 untuk ke Echo point and Scenic world.




 





Kami...bergambar lagi!!

Selesai jalan-jalan di Echo Point, sebelum ke Scenic World....kitrg dah makan siap2 bekalan yang dibawa....Kalau sebelum nie kitrg makan di Scenic World...tapi kali nie kitrg nak try lepak kat Echo Point pula...memang di sini pun ada disediakan tempat untuk berpicnic.....so don't worry...boleh bawak bekal OK!!! erm bab2 nak beli makan tu tak sure la pula ye...so far kitrg belum jumpa lagi makanan halal yang dijual di Blue Mountain nie...so kalau taknak lapar dan nak selamat....bawak jek bekal...senang!!!

Perjalanan balik....masing-masing penat tak hengat sebab semalam kan baru sampai dari Gold Coast nie samoai Sydney terus ke Blue Mountain plak...so memang bila ada peluang.memang kitrg tido!!


Tepat jam 3:20 petang...kitrg sampai di station Central....



Jadual seterusnya ialah ke Paddy’s Market….hehehehe sambung shopping souvenir lagi…..



Kali ni memang kitrg dah ada favorite kedai untuk dituju…so masa untuk shopping tu tak la lama sangat…



Adik macam biasa kalau kat Paddy’s Market tu mesti nak bagi makan burung….suka tau dia!!



Memandangkan summer time…sinaran matahari memang terpancar…tapi yang bestnya tak berpeluh langsung….kitrg memang maximize kan tenaga untuk sambung lepak2 dekat Circular Quay dan seterusnya naik ferry ke Darling Harbour….waktu panjang maaaaa….jadi banyak masa beb nak jalan...

Sambil tunggu train ke Circular Quay...bergambar jek keje kitrg nie

Keretapi lama...masih berfungsi ok!!! mahal giler tiket keretapi nie....kalau dapat naik memang best....

Sampai di Circular Quay...terus naik ferry untuk ke Darling Harbour

Abadikan kenangan di atas ferry berlatar belakangkan Harbour Bridge
 


Dari hujung tanjung….King St Wharf 3 kitrg berjalan sampai ke Maritime Museum dimana terletaknya ferry wharf Pyrmont Bay.

Boleh jumpa pulak Minah Salleh ni...terus request nak bergambar...


Ho ho ho ho ho....


Muka penat Papa yang kena dukung Adik sepanjang perjalanan....good job Papa!!!




Papa memang dah macam Sherpa…mana tak nya kena dukung adik ke hulu ke hilir…..alhamdulillah dikurniakan en Hubby yang tahan lasak…suka naik gunung nie….suh jek dia angkat apa……barang2 shopping….dukung anak….semua dia boleh….”takpe Pa…training untuk naik gunung nanti”….suka…suka…suka….syoknya pi holiday sebab ada orang kuat!!! heheheheh 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...