Monday, 8 October 2012

KOREA: PART 6 SEOUL CITY TOUR


Last day tour di Korea…esok pagi2 dah nak kena balik dah….so kitrg just gunakan perkhidmatan Mr Jae (owner Ines Inn) sahaja utk dapatkan Airport Taxi (maklumla berat beg dah bertambah..takan nak angkut turun bukit, naik tangga plak kan…heheheh mau tak sampai airport nanti!!)……just bgtau pukul berapa taxi tu kena sampai depan Ines Inn…then bayar KRW90,000 utk satu taxi dekat driver tu…nanti dekat toll ke Incheon airport tu kena bayar another KRW7,000….so total divide by 3 cuma lebih kurang KRW33,000 seorang ok….

Hari ke-enam ni la baru kitrg nak jalan santai sambil shopping souvenir utk bawak balik M’sia….so kena keluar awal pagi ok..nanti tak cukup masa plak..hehehehehe

Memandangkan ade 2 lagi palaces yang kitorg tak pi…..so hari ni la baru ade masa… Gyeongbokgung Palace and Deoksugung Palace yang terletak betul2 di tengah2 Seoul city tu…dekat dgn bus yang kitrg nak ambil iaitu Seoul City Tour bus…so pagi2 sblum jam 8am lagi kitrg dah sampai..over kan!! Palace plak bukak kul 9am..so ade sejam la kitrg menapak di sekitar situ…

 palace lum bukak lagi ok!!

posing la dulu <bergambar depan Deoksugung Palace>

 Deoksugung Palace ni agak kecil berbanding yang lain…so kitrg pk xmasuk pun takpe…dalam kepala kitrg anggapla design palace kat dlm tu sama mcm other palaces..eheheheh…so kitrg pun jalan ke Gyeongbokgung Palace…which is the biggest among the palaces..Seoul’s oldest royal palace..…ni kitrg anggap mcm HQ dia la…so wajib pegi n wajib tengok “Changing of guard ceremony”…



 <gambar di sekitar Gyeongbokgung Palaces>


 <“Changing of guard ceremony”>





Walaupun dikerumuni…namun guard ni tetap tabah berdiri tanpa bergerak seinci pun…ehehehehe




Ok selesai shj menyaksikan ceremony tu..kitrg pun bergerak ke tempat utk naik bus Seoul City Tour…saat yang dinanti2 kan…shopping!!...antara yang bagusnya City Circulation course nie…bus akan lalu di 26 station..so senang bagi pelancong untuk turun di mana-mana stesen dan boleh ambil next bas (30 minit selang antara bas) untuk bergerak ke perhentian seterusnya…..jadi cepat skit pergerakan kitorg instead of naik MRT yang kena turun naik tangga…haih mintak selisih lagi ok….

Bole refer laman web nie utk City Circulation course :

So kitorg plan nak pi Nandaemun Market, Myeongdong, Namsangol Korean Town and Dondaemun Market…..

First kitorg turun di Nandaemun Market..mission utk membeli brooch and souvenir….so turun2 saje dari bus kitrg kena lintas utk  ke sana…nampak tak bangunan Lottecard tu? 


Ermm bangunan ni la yg jadi pedoman kitorg utk balik semula ke bus stop tadi…





<macam nie la keadaan di Nandaemun market…agak padat dengan kedai2 dan tidak kurang juga dengan manusia yang datang….pergh macam mana nak balik nie? Bole sesat ok kalau mata xcekap…

kebanyakan info I dapat dari website nie “all about South Korea”..sangat2 informative.. TQ kepada mereka yang member banyak info and tips2…http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=644742

So Brooch murah dekat sinià Bangunan name e- Lengdang, level 2 - area Namdaemun Gate 5 ….bole refer sini http://mforum4.cari.com.my/viewthread.php?tid=625476&extra=page%3D1&page=68  --> tengok post #1687 ... agak2 kalau sesat, bleh mintak tolong diorang tunjukkan bangunan nih

Gambar pintu masuk e-Lengdang:

Seperti biasa..kitorg menggunakan skill tawar menawar yang ade..walaupun ahjumma yg jual tu xbape nak reti ckp English..tapi dengan ade nya calculator kami bole berkomunikasi dgn baik utk menawar..ehehehehe.. berjaya ok membawa pulang brooch2 pilihan hati dengan harga yang sangat2 memuaskan!!..kitorg budget mesti KRW5,000 ke bawah…so dapatla dlm range KRW3,000 – KRW4,000 mengikut size and design batu…pening ahjumma yang jual tu hehehehe…

Sebelum balik..sempat kitorg beli souvenir i.e fridge magnet, keychain and selendang….so far semua target dah dibeli…so ok la tu kan…

Next to Myeongdong…kitorg turun dari bus betul2 depan Uniqlo


Myeong-dong adalah salah satu tempat yang paling sibuk di Seoul dan ianya antara destinasi membeli-belah utama di Korea. Menurut website visitkorea, lebih daripada 1 juta pembeli melalui kawasan ini setiap hari. Patutla…see

<dipenuhi dengan lautan manusia dengan pelbagai fesyen and trend…dan yang paling best skali berjalan sambil berlatar belakangkan lagu “oppa gangnam style!!”… rata2 pasang lagu tu…>





Di Myeongdong nie bukan utk shopping ok utk menikmati satu lagi Korean cuisine..kalau kat M’sia kita panggil nasi goreng heheheh so kira ni nasi goreng ala Korea la pulak… di mana? Yoogane…ada berani??




Hah macam mana nak pi? Ni source for uols yang I dapat from website mentioned before….
Direction: Myeondong Station exit #7 ... jalan straight sikit sampai main road myeongdong tu... nampak Migliore kat belah kiri.. jalan sampai junction yg ade Nature Republic besar kat belah kiri...

 <nampak tak.. Nature Republic …i snap pic utk visualize>

then turn right .. jalan straight sampai first junction belah kiri... masuk junction belah kiri tu...jalan sket, nanti nampak kedai ni kat belah kiri... signboard kaler kuning + orange ... ade gambar ayam kat signboard tu...ada tulisan Yoogane tak?..hah kalau ade dah sampai….

Menu nya.. cholpan poggembab (nasi goreng) / ingredient: nasi putih,seafood,sedikit sayur, kochujang,kimchi, bijan, minyak bijan, butter untuk menggoreng…dapat side dish: buchim (tepung gandum+kimchi) and Harganya cuma KRW 5,000 won perhead...murahkan??



<before jadi cholpan poggembab>

 <ade org yang tolong masak depan kita ok!!>



<tadaa…dah siap>

 <sedia utk di makan nyum nyum…>

Perut pun dah kenyang…balik semula ke bus stop tadi and turun di next target station Namsangol Korean Town…kat sini actually bole sewa Hanbok and bergambar...mengikut sumber harga nya cuma KRW3,000 shj….





<gambar sekitar Namsangol Hanok village>

tapi nasib tak menyebelahi kitorg…ade “private wedding event” la plak…so kitrg tak dibenarkan masuk…so naikla bus balik utk ke next destinasi iaitu Dondaemun Market…


<gambar dlm bus yang sempat I snap>






Di Dondaemun Market ni…kitrg sempat beli kain cotton Korea..tapi tak banyak pilihan pun…nak cari Korean Silk bunga2 yang bole buat baju kurung tapi tak jumpa…bila tanya2 yang ade cuma Korean Silk utk buat Hanbok sahaja…..dekat tingkat bawah Dondaemun Shopping centre..kitorg sempat beli set sudu & chopstick Korea…sudu dia memang unik..panjang giteww..senang nak suap anak makan nanti!! Heheheheh

Dari Dondaemun station kitrg balik terus ke Itaewon..tak naik bus dah coz malas nak patah balik….then sambung shopping di Itaewon street plak…top up yang mana lum beli lagi..hehehhehe malam packing then esoknya sebaik lepas subuh Airport taxi sampai….oh no!! dah abis dah...eheheheh….hopefully sapa2 yang plan nak pi Korea tu leh refer info skit2 dari blog nie ek…..


<gambo kat Incheon Airport>

2 comments:

  1. ala dh last day ker? sonok bace, rase macam berada kt sana jer. xsbar nk rasa sendiri. oh yeah!

    ReplyDelete
  2. yezzzaaaa....!! tu pun xcover semua..ade byk tempat lg yg belum explore....nak kena pi lagi nih!!! jom Korea....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...