*48
hours sticky post*
*please
scroll down for new entry*
Wah hujung
minggu dah dekat!! Tup tap tup tap cuti sekolah pun nak habis dah. Biasanya
bila weekend la baru nak plan masak special untuk family… ye la as a working
mother mana sempatnya nak masak beriya masa weekdays…heheheh alasan ok!! So nak
masak apa tu? Apa kata kita buat something yang simple, easy and sedap dimakan
ok!! Hah bila cerita pasal simple & easy of course ler nak yang “Lain
Daripada Yang Lain” Hehehehe….something senang di masak tapi meletops!!
Kakak & Adik
ni kalau dapat makan mee segera, dia punya excited memang semacam…kalau boleh
nak hari-hari ok!! Bukan tu jer…Adik ni pula dia punya favorite ialah Tom Yam…
bila datang mood dia nak makan sure request nak suh buatkan Tom Yam….so tak
payah tunggu hujung minggu dan2 tu jugak Mama ko buat!! Mama mana boleh
tangguh2 nie kang kempunan plak Adik cayang buchuk Mama tu hah!! Kakak pula
senang, memang tak cerewet makan… so kali ni apa kata kita buat Mamee Chef Tom
Yam Thai special!! Wah nama pun dah gempak apatah lagi rasanya, wakakakaka….
Kata “Mamee Chef
Tom Yam Thai Special” kanz so meh tengok bahan-bahan yang akak guna…Memasak ni
kan kena creative!!
<Mamee
Chef>
<Inilah
bahan-bahannya >
<MameeChef
Tom Yam Thai>
-
-
-
Tadaa
siap dah!!
<Jemput
makan uols!!!>
<weehooo
nyummy!!!>
Amacam??
Tak nak cuba ke??
Actually
baru-baru ni akak berpeluang untuk melawat sendiri ke kilang Mamee di Melaka
dan yang paling seronok sekali ialah berada di Mamee Jonker House!! Ada Mamee
Café lagi!!. TQ to Nuffnang & Mamee sebab jemput kita untuk mejayakan
program ini…..bak kata pepatah “Tak kenal maka tak cinta kanz!!!” So jom kita
explore seharian bersama Mamee…..
Pagi-pagi lagi
jam 8:00 kami dah berkumpul di Mamee Double Decker (M) Berhad di Subang Jaya.
<sempat
bergambar bersama kenalan blogger Rina @Cindyrina>
<Fiza @sharingiscaring-fiza & Jue @MamaJuePapaMimi>
<sambil
nunggu kita snap gambar naa….attendance checking>
Tepat
jam 11:30am selamat sampai di Mamee Gallery Malacca…yeay!!
<Group
photo>
<Sesi
briefing dan introduction by Sham Mee, Mamee’s Marketing Manager>
<Jom
minum Lite Yo free!!>
Ok uols, kita nak
cerita panjang sikit ni…actually bermula dari tahun 1972, Mamee telah
mengeluarkan produk pertama mereka dan sehingga kini pelbagai jenis produk yang
telah diubah suai bagi memenuhi citarasa tempatan…kini Mamee Double-Decker dan
Mamee Chef telah mendapat beberapa anugerah antaranya:-
- Mamee Chef Curry Laksa – Top 10 Best Instant Noodles in the World for 2014 by theramenrater
- Putra Brand Awards Bronze Recipient 2014 under Food Stuff Category organized by the Association of Accredited Advertising Agents Malaysia (4As)
- Frost and Sullivan Malaysia Excellent Awards Recipient
Apakah rahsianya
recipe Mamee Chef ni? Apa yang special nya tu?
- Actually resepi Mamee Chef ni adalah collaboration dari Dato’ Chef Ismail di mana kepakarannya telah digunakan untuk menghasilkan resepi yang unik serta keaslian rasa yang terpelihara mengikut selera warga tempatan. Dan yang paling penting ialah paste Mamee Chef Tom Yam Thai dan Kari laksa ini adalah diperbuat daripada rempah ratus yang istimewa dan segar.
- Untuk memastikan yang rasa Mamee Chef ni “Lain Daripada Yang Lain”….hah ianya didatangkan bersama pre-packed condiments.
- Sebagai Malaysian Brand apa yang paling penting? Of course le HALAL betul tak? Sememangnya Mamee-Double Decker ni sangat-sangat particular tentang HALAL ok, bukan itu sahaja kebersihan juga dititiberatkan…later kita explore naa kilang Mamee….
Nampak
tak logo HALAL tu? Hah different flavor ada different pre-packed condiments
contohnya perisa Kari Laksa dengan Tauhu Kering dan Sayuran, perisa Tom Yam
Thai dengan Udang dan Sayuran dan perisa Ayam Pedas Shiitake dengan Cendawan
Shiitake & Sayuran
Ok!!
Masa yang ditunggu-tunggu……persembahan dari La Mien sifu…
Apa La Mien tu?
La Mien ni ialah
teknik unik untuk membuat noodle…hah berbelit nak sebut ko!! Teknik ni actually
berasal daripada China…hah dari doh yang diuli kemudian ditarik dan diregangkan
beberapa kali menjadi mee yang panjang, lembut dan gebu..ok? paham tak? ….jom
layan gambar!!
<Hah
amik>
<Nampak
tak?>
<Tarik
lagi!!>
<Bloggers
yang bz dengan cameranya!!>
<Tadaaa>
Sekarang jom kita kongsi resepi macam mana nak
buat perencah Mamee Chef pula….
<Inilah
bahan-bahan yang digunakan untuk membuat perencah>
<semuanya di blend yer..masa ni dia punya bau semerbak….harum!! >
<Akhir
sekali, hasil bahan-bahan tadi akan dicampur dengan paprika>
<Inilah
dia founder Mamee – Dato’ Pang Chin Hin>
<La
Mien sifu…auwww>
Our
refreshment nyummy!!!
Sementara
menunggu giliran untuk masuk melawat ke kilang, ada plak Mamee Fun Squad
beraksi…apa lagi jommmm…
Kita
dah menang!!!
Masa yang
dinanti-nantikan dah tiba..….jom kita melawat dalam kilang!!
Inilah dia
Denis- Production Planner yang berpengalaman selama 7 tahun bersama
Mamee….banyak betul information yang dikongsikannya. So basically ada 9 steps
yang perlu dilalui ok untuk product Mamee Chef….
- Mixing
- Rolling
- Slitting
- Steaming
- Cutting
- Seasoning Shower
- Frying
- Cooling
- Packaging
Kalau uols nak
tahu, Mamee Double-Decker memang focus on technology machine yang digunakan
untuk memastikan noodle texture ni betul-betul menyerupai La Mian Technique….so
macam mana tu?
<Hah
nampak tu dah macam ombak dah noodle tu ditarik…slow – medium - fast>
Hah
ni namanya Piano Man!!…hehehe kerjanya menyusun-nyusun Mee yang telah siap di
Frying sebelum dihantar ke Cooling station.
Sebaik
sahaja melepasi Cooling station Mamee akan dihantar ke station terakhir iaitu
Packaging.
So far apa yang
korang nampak? BERSIH tak? Bukan itu sahaja ada 2 machine metal detector
sebelum product Mamee ini di bungkus. Even machine penimbang juga digunakan
untuk memastikan product Mamee mengikut quality standard yang telah ditetapkan.
Nak tahu kenapa?
Actually Mamee-Double Decker adalah ceritifed by HACCP standard di mana HACCP
ni ialah sistem pengurusan keselamatan makanan dari segi kawalan biologi, kimia
dan fizikal hazards daripada bahan mentah…selain itu termasuk jugalah
pengendalian dan pembuatan sehinggalah kepada pengedaran dan juga finished
product. Hah clear yer…jadi sebagai pengguna kita kena tahu yang product Mamee
ni memang terjamin product quality nya dan yang paling penting ialah HALAL!!...
<Group Pink…bergambar kenangan sebelum keluar - antara kenalan kita Rina, Ema, Hani, Nad, Iday,Aleen, Nurzha>
Wah
panjang lebar akak bercerita…lapo dah perut…jom layan our lunch today!!
<Chicken
Rice Ball yang superb!!>
<Special!!
Green Tea Cake>
<Group
Pink!!>
Tuan
Blog…oppsss
Setengah hari
sudah berlalu, lawatan kilang dah selesai..makan pun sudah…kini tibalah masanya
nak melawat Mamee Jonker House!!yeayyy!!!
Actually Mamee
Jonker House ni terletak di Jonker Street iaitu dalam 5 minit sahaja kalau
berjalan dari replica kapal layar Cheng Ho or nak senang from HardRock Café
Malacca la….so make sure korang masukkan Mamee Jonker House dalam itinerary
bila datang melawat ke Melaka ni ya… serious best!!!
Jom
kita explore Mamee Jonker House!!!
<Antara
barangan Mamee yang dijual>
Bukan
itu sahaja ada bermacam-macam souvenir yang korang boleh beli di sini untuk
dijadikan kenang-kenangan….jangan lupa bawak anak-anak ok!! Sure depa suka
naaa…..
Apa
yang ada di Mamee Jonker House ni ya???
<Small showroom of Mamee Producing…so cute!!! Menarik dan sangat efektif kalau kita bawa anak-anak ke sini untuk mengetahui bagaimana Mamee dibuat…weehoooo>
Mamee Jonker
House juga menawarkan “fun activities” untuk visitors especially bagi sesiapa
yang membawa kanak-kanak…kenapa? Sebab ada workshop!!! Anak-anak kita boleh
experience sendiri untuk membuat product Mamee ok!!!
<Noodle
Doodle>
<Mak
budak pun excited nak buat Mamee cup sendiri!!>
<boleh
pilih condiments sendiri ye…>
<tadaaaa!!!!>
Bukan setakat
itu sahaja ye…ada workshop class memasak lagi di Little Monster Kitchen….sure
happening kalau anak-anak kita join this class!!! So How To Raise Creative
Children? Hah inilah salah satu caranya….bagi pendedahan yang luar biasa dan
anak-anak sure enjoy!!!
<Mr
Steven yang menerangkan tentang program-program yang ada di Little Monster
Kitchen>
Menarikkan?
Jom kita explore Mamee Café pula!!
Dengan
berkonsepkan “open kitchen”, kita boleh tengok sendiri chef memasak sambil
menikmati hidangan menu yang ala-ala kopitiam gitew…Mamee Bee Hoon Goreng,
Mamee Mee Goreng, Mamee Pasta with Golden Fries, Mamee Chef Curry Laksa dan yang
paling best Authentic Hainanese Chicken Rice.
<yeayy!!!
I had a great time with Mamee!!... So anda bila lagi? Have a great time with
Mamee jom!!!>
Oppsss
jangan lupa nantikan juga Mamee Muzium Gallery yang akan berada di Mamee Jonker
House tidak lama lagi ok!!!
Mamee Jonker House
No.46 and 48, Jalan Hang Jebat,
75200 Melaka
06-2867666
panjang betul entry ni. details lak tu. saya buat tak se details camni hahaha... rindu nak makan nasik ayam kepal tu alahaii.
ReplyDeletengeeee.......;) rindu3!!!
Deletenice post!!!
ReplyDeleteThanks Rina!! Maybe one day we can all get together again....; )
Deleterindu nak makan nasi bulat2 tu..hahaha
ReplyDeleteHa'ahhh kan....nyumm nyummm
DeleteWahhhhh best nye. Terliur tgk mammeee.
ReplyDelete