Wednesday, 5 June 2013

Black Pepper Mushroom Sauce


Hari ni kita nak share resepi Black Pepper Mushroom Sauce. Alhamdulillah cuba pertama kali menjadi tu yang over excited nak share tips2. Sebenarnya nak makan steak kat umah senang aje tak susah pun!!Kita guna bahan yang ada dekat rumah tu… Hah macam mana?

Untuk Steak:

  1.  Beberapa potong Lamb (boleh beli terus yang dah siap marinated kat Giant tu)
  2.  Sayur ikut creativity masing2 nak combine macam mana
a)      Broccoli
b)      Cauliflower
c)       Carrot
Or
a)      Russet Potato (kulit dibersihkan dan di rebus)
b)      Baby tomato
c)       Carrot

Bahan untuk Black Pepper Mushroom Sauce:

  1. Mushroom (cendawan butang)
  2. Tepung Gandum (sedikit je dalam 2-3 sudu mengikut level kepekatan yang korang suka) tapi kalau nak sedap actually guna Tepung Jagung!!
  3. Kicap masin
  4. Black pepper
  5. Planta soft or butter (ikut la..margerine ke)
Memandangkan kat Sogo takde jual daging yang dah siap marinated jadi terpaksala saya beli ni…


Hah macam mana nak marinate? Pandai2 la ek ikut creativity masing-masing…I just guna bahan basic yang ada kat umah tu…malas nak pikir!!

Bahan untuk marinate:


  1. Serbuk Kari
  2. Bawang Merah
  3. Bawang Putih
  4. Halia
  5. Lada Hitam
  6. Sedikit Garam
Kesemua bahan ni di blend dan dilumurkan ke Lamb tadi tuh…

Tadaaa jadi la macam ni…hah sebijik macam kat Giant tu…kaler pun dah nak sama…heheheheh


Ok bole start masak dah….

Grill sampai agak-agak garing skit ikut selera masing-masing
  



 Sayur kita rebus sahaja ok!!


Opps belum siap lagi…hehehehe




Untuk sauce kita panaskan butter...Kemudian masukkan Mushroom

Goreng agak garing sedikit


Then masukkan tepung yang di blend dengan air…hah yang ni agak tricky skit…


Tips:
  1. Korang bole just larutkan tepung dengan air panas buat macam susu tu dan make sure jangan terlalu pekat sebab sat gi jadi macam kuih la plak…lepas tu baru masukkan dalam pan yang ade mushroom tu.
  2. Bole masak asing-asing….panaskan tepung yang dilarutkan dengan air…masak kemudian campurkan Mushroom yang digoreng dengan butter tadi tu….
  3. Atau korang bole campak je tepung kat dalam Mushroom tadi tu macam Mat Salleh kat dalam tv AFC tu pastu tuang air ikut kepekatan macam mana yang korang nak…


Hah hasilnya akan jadi macam mushroom soup Cambell tuh….kacau dan biar masak betul2


Lepas tu bole masukkan kicap!! Jangan lupa masukkan Black Pepper.....kalau tak letak Black Pepper bole gak...jadila Mushroom Sauce....

Dah Jadi!!


Tuangkan source kat pinggan tadi…hah baru ler siap.



Sedia untuk di makan….senang je kan?…hehehehe





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...