Wednesday, 26 February 2014

Penangan MasterChef Malaysia Allstar….


Sebelum-sebelum ni dalam rancangan musim-musim yang lepas…akak tak berapa nak follow sangat Master Chef….kalau Master Chef Malaysia  1 masa chef Ezani menang, memang akak tak follow langsung tau tau gitew jek…MasterChef Malaysia 2 pun sama….tapi bila MasterChef Selebriti ditayangkan barulah akak start follow….dari musim 1 sampai la ke Musim ke-2…dan yang paling latest nie MasterChef Malaysia Allstar….wahhhh boleh plak kannnzzzz….padahal takdela akak nie MasterChef pun…Masak? Ala kadar jek…kek? Asyik fail jek….pastry? lagi la jauh kannzzzz….tu belum lagi lauk pauk yang grand grand tu….asyik masak benda yang sama jek….boring kanzzzzz….

Tapi bila dah tengok MasteChef ni terus tetiba nak memikirkan sesuatu dengan serious nya…hah akak pantang nie kalau ada benda nak pikir…abih semua akak korek n study…tu yang payah tu….kalau kata minat nak travel….sampai ke peta-peta dan nama-nama tempat akak study tau…se details details itu akak akan pergi….

hah bila cerita pasal nak masak nie….macam best jek tengok chef-chef kita tu buat pastry….tu yang akak paling berkenan….”pastry” …ya “pastry”……yang lain-lain tu belum lagi ok!!... belum nak terpikir lagi….udahle tak pandai masak….jauh lagi perjalanan ni rasanya….so kita focus kat apa yang kita minat jer la ekkk….

Bila masuk bab “Pastry”…..erm apa tu Pastry? Hasil pencarian Google, Pastri adalah nama yang diberikan kepada pelbagai jenis “baked produk” yang diperbuat daripada bahan-bahan seperti tepung, gula, susu , mentega, lelemak , serbuk penaik, dan telur. Selain itu, Pastry juga boleh dirujuk kepada “doh”. Biasa orang guna pastry nie untuk hidangan pai, tart, quiche dan sebagainya. Actually pasrty ni kandungan lemak nya adalah lebih tinggi berbanding roti…oopppsssss….tak pe kita nak belajar tau buat jer kannzzzz….hehehehehehe patutla akak exercise hari-hari tapi badan tak turun2…sebab banyak buat pastry la nih….banyak buat la konon kannzzzz…..takde makna nya….

Ok sebelum nak pandai dalam membuat pastry nie…..actually memang ada bercadang nak pi kelas pastry tapi belum berkesempatan lagi…in syaa Allah bila ada masa dan peruntukkan akan diusahakan untuk masuk kelas pastry tuh hah….sebelum tu sebagai permulaan kita guna je apa yang ada sekarang kat market…yang mudah didapati dan senang nak buat….contohnya…pastry jenama Kawan…




Ni antara pastry yang akak guna sebagai permulaan untuk cuba2 resepi yang boleh dibuat melalui pastry….guna yang segera jek dulu ek……next next nanti bila dah pandai skit…..kita cuba buat sendiri plak….puiii poyo plak rasa nya….whatever la kanzzz asalkan akak bahagia….tu memang tagline I …asalkan akak bahagia…

Masa beli puff pastry kat Cold Storage KLCC haritu…boleh pulak terserempak dengan Chef Adu….oooiiii memang dah jodoh nak jumpa kannnzzzzz…apa lagi snap ler gambo…harap-harap perjalanan yang jauh ni untuk menimba  ilmu dan mencuba resepi baru dalam bidang masak-memasak dipermudahkan-Nya.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...