Sebelum-sebelum
ni dalam rancangan musim-musim yang lepas…akak tak berapa nak follow sangat
Master Chef….kalau Master Chef Malaysia 1
masa chef Ezani menang, memang akak tak follow langsung tau tau gitew
jek…MasterChef Malaysia 2 pun sama….tapi bila MasterChef Selebriti ditayangkan
barulah akak start follow….dari musim 1 sampai la ke Musim ke-2…dan yang paling
latest nie MasterChef Malaysia Allstar….wahhhh boleh plak kannnzzzz….padahal
takdela akak nie MasterChef pun…Masak? Ala kadar jek…kek? Asyik fail
jek….pastry? lagi la jauh kannzzzz….tu belum lagi lauk pauk yang grand grand
tu….asyik masak benda yang sama jek….boring kanzzzzz….
Tapi bila dah
tengok MasteChef ni terus tetiba nak memikirkan sesuatu dengan serious nya…hah
akak pantang nie kalau ada benda nak pikir…abih semua akak korek n study…tu
yang payah tu….kalau kata minat nak travel….sampai ke peta-peta dan nama-nama
tempat akak study tau…se details details itu akak akan pergi….
hah bila cerita
pasal nak masak nie….macam best jek tengok chef-chef kita tu buat pastry….tu
yang akak paling berkenan….”pastry” …ya “pastry”……yang lain-lain tu belum lagi
ok!!... belum nak terpikir lagi….udahle tak pandai masak….jauh lagi perjalanan
ni rasanya….so kita focus kat apa yang kita minat jer la ekkk….
Bila masuk bab
“Pastry”…..erm apa tu Pastry? Hasil pencarian Google, Pastri adalah nama yang
diberikan kepada pelbagai jenis “baked produk” yang diperbuat daripada
bahan-bahan seperti tepung, gula, susu , mentega, lelemak , serbuk penaik, dan
telur. Selain itu, Pastry juga boleh dirujuk kepada “doh”. Biasa orang guna
pastry nie untuk hidangan pai, tart, quiche dan sebagainya. Actually pasrty ni
kandungan lemak nya adalah lebih tinggi berbanding roti…oopppsssss….tak pe kita
nak belajar tau buat jer kannzzzz….hehehehehehe patutla akak exercise hari-hari
tapi badan tak turun2…sebab banyak buat pastry la nih….banyak buat la konon
kannzzzz…..takde makna nya….
Ok sebelum nak
pandai dalam membuat pastry nie…..actually memang ada bercadang nak pi kelas
pastry tapi belum berkesempatan lagi…in syaa Allah bila ada masa dan
peruntukkan akan diusahakan untuk masuk kelas pastry tuh hah….sebelum tu
sebagai permulaan kita guna je apa yang ada sekarang kat market…yang mudah
didapati dan senang nak buat….contohnya…pastry jenama Kawan…
Ni antara pastry
yang akak guna sebagai permulaan untuk cuba2 resepi yang boleh dibuat melalui
pastry….guna yang segera jek dulu ek……next next nanti bila dah pandai
skit…..kita cuba buat sendiri plak….puiii poyo plak rasa nya….whatever la
kanzzz asalkan akak bahagia….tu memang tagline I …asalkan akak bahagia…
Masa beli puff
pastry kat Cold Storage KLCC haritu…boleh pulak terserempak dengan Chef
Adu….oooiiii memang dah jodoh nak jumpa kannnzzzzz…apa lagi snap ler gambo…harap-harap
perjalanan yang jauh ni untuk menimba
ilmu dan mencuba resepi baru dalam bidang masak-memasak
dipermudahkan-Nya.
Comments
Post a Comment