Salam uolss….harini
I nak cuba resepi mudah yang cepat dan sedap di makan….bagi budak2 sure diorang
suka…but for me tak berapa lah sangat sebab I sensitive skit dengan manis-manis
nie…tekak xbape nak terima… boleh buat pening tau!!! Serious!!!!
So google punya
google, banyak sangat dan bermacam-macam pesyen dan cara yang di
sharekan….sampai taktau nak follow mana satu….sudahnya en. Hubby suruh jek ikut
blog Nani Rostam punya resepi…..ok!!! I follow…
Bahan-bahan:-
(Sumber: Blog Nani Rostam)
250gm buttercup
250gram serbuk Milo
1 tin susu pekat manis (450gm)
1 bungkus biskut marie brand Tiger
Ok!!! Seperti saranan kak Nani
Rostam, “ikut bulat-bulat kek batik nie termasuk jenama product yang dia
gunakan maka….kek batik akan jadi lemak manis, sedikit chewy dan rangup”….wah
betul sangat kak!!! Memang rangup…I like!!!!
Caranya:-
Cairkan butter
dalam periuk, setelah cair masukkan susu pekat manis, kacau dan masukkan serbuk
milo, kacau sehingga adunan mendidih dan menegeluar gelombong gelembong. Tutup
api dan masukkan biskut marie yang dipatah dua. Kacau sehinga sebati dan
masukkan kedalam loyang empat segi yang dilapikkan plastik supaya mudah
mengeluarkan kek itu nanti. Ratakan adunan ke dalam loyang sambil menekan-nekan
sehingga padat. Biarkan semalaman di suhu bilik sebelum dipotong.
Kakak & Adik
memang suka no kaco Mama dia kalau nak buat something yang related to baking….so
tolong pecahkan biskut pun jadila kan….bagus Alhamdulillah…kecik-kecik lagi dah
rajin tolong Mama!!
Alhamdulillah…menjadi!!
Poyo kanzzz org lain buat tak bising pun…muahahahaha maybe for uols are
nothing…but for me it’s SOMETHING ok!!!...so peduli apa orang nak kata….
whatever la kanzzz asalkan akak bahagia!!!
Comments
Post a Comment