Inginkan resepi mudah yang senang di buat dan sedap di makan? Apa kata kita cuba sesuatu yang baru dengan menggunakan Flexi Pastry. Bagi yang rajin nak buat doh pizza sendiri silakan, tidak ada masalah ya. Tapi bagi yang tidak mahu pening-pening nak menguli doh kita boleh gantikan dengan Flexi Pastry. Flexi Pastry ini agak nipis dan sesuai untuk buat pizza thin crust ya. Kepada yang minat dengan "hand tosted" pizza rasanya Flexi Pastry agak kurang sesuai.
Bahan:-
- Flexi Pastry
- Pizza Topping
- Mozarella Cheese
- Daging cincang
- Sos Spagetti
- Cendawan butang
- Capsicum
Cara-cara:-
Mulakan dengan masak inti pizza mengikut citarasa masing-masing. Untuk kali ini saya menggunakan daging cincang yang dimasak dengan sos spagetti bersama hirisan cendawan butang.
Selepas masak inti, rehatkan pada suhu bilik supaya apabila nak menabur ke atas pastry ianya tidak menyebabkan pastry lembik akibat panas.
Tuangkan daging bersos spagetti tadi ke atas pastry mengikut sukatan masing-masing. Kemudian taburkan capsicum serta Mozarella cheese dan Pizza Topping. Ok sudah siap untuk di bakar pada suhu 180 - 220 darjah selama 20-30minit.
Ikut cara masing-masing nak menghias atau menabur bahan ke atas pastry.
Hasil dari bahan-bahan yang telah di masak.
Setelah di bakar, boleh potong mengikut size kesukaan anda
Selamat Mencuba!!!
Comments
Post a Comment